Svet 6.9.2018 5:30

Na letošnjem filmskem festivalu v Torontu v središču pozornosti ženske

Toronto, 6. septembra - V Torontu se danes začenja 43. mednarodni filmski festival (TIFF). Na njem bodo skupaj prikazali 342 filmov iz 83 držav, odprla ga bo svetovna premiera zgodovinske drame Outlaw King režiserja Davida Mackenzieja. Svetovno premiero bo sicer na festivalu doživelo 138 filmov. Slovensko kinematografijo bosta zastopala Darko Štante in Olmo Omerzu.

Kanada, Toronto. Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na letošnjem festivalu bodo v središču pozornosti ženske. Zastopanost žensk v programu se zdi po pisanju nemške tiskovne agencije dpa direktorju festivala Piersu Handlingu pomemben poudarek letošnje izdaje. "Vedno smo si prizadevali, da bi imeli v programu veliko filmov režiserk. Letos je ta kvota s 36 odstotki boljša, kot je bila s 33 odstotki leta 2017," je povedal za dpa.

"Poleg tega je tudi tematsko letos velik poudarek na močnih ženskah in njihovih dramatičnih zgodbah. Na to smo sicer ponosni, a kvota se mora še povečati," je Handling še povedal za dpa.

To nalogo bo sicer Handling, ki po 36 letih odhaja z mesta direktorja festivala, prepustil svojima naslednikoma Cameronu Baileyu in Joani Vicente, ki bosta festival vodila od leta 2019. Bailey, ki je s festivalom povezan že dve desetletji, za prihodnjo izdajo napoveduje usmeritev k manjšinam. "Teme, kot so LGBT, ali o ljudeh, ki so zaradi barve kože ali svojega porekla diskriminirani, so nam še posebej pri srcu," je besede sedanjega umetniškega direktorja festivala povzela dpa.

Na letošnjem festivalu bodo med drugim prikazala filma Widows režiserja Stevea McQueena, v katerem je zaigrala Viola Davis, in If Beale Street Could Talk režiserja Barryja Jenkinsa. Svoje filme pa bodo med drugim predstavili še režiserji, kot so Radu Jude, Jafar Panahi, Pawel Pawlikowski, Matteo Garrone, Michael Moore in Damien Chazelle. Na festivalu po pisanju dpa med drugim pričakujejo Julio Roberts, Nicole Kidman, Salmo Hayek in Aleca Baldwina.

Na festivalu pa bodo prikazali tudi dva slovenska filma. V program Odkritja so uvrstili prvenec Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta, v programu Sodobni svetovni film pa bodo prikazali film Zimske muhe Olma Omerzuja.

Film Posledice, ki bo imel v Torontu svetovno premiero, prikazuje 18-letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka. Ta ga kmalu vzame pod svoje okrilje, a Andrej mora pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da na plan ne pride skrivnost, ki jo varuje.

Celovečerni igrani film režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe pa je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija. Slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film. Govori o nabrito samozavestnem Mari in malce čudaški Heduš, ki se z avtom odpravita dogodivščinam naproti v zaledenela prostranstva. Film ceste o muhah, ki občasno zabrenčijo tudi pozimi, ter zgodba, ki pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva in neukrotljivi želji po doživetjih. Film je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prejel nagrado za najboljšo režijo.

Filmski festival v Torontu velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem je namig za morebitne dobitnike oskarjev. Med nagrajenci festivala, ki so odnesli zlati kipec - nagrado najboljšemu filmu podeli občinstvo -, so 12 let suženj, Kraljev govor in Revni milijonar.