Slovenija 7.9.2018 8:00

V Križankah Laibach s filharmoniki iz Lvova

Ljubljana, 7. septembra - Na prenovljeni oder Križank se bo nocoj vrnila zasedba Laibach, tokrat v sodelovanju s Filharmoničnim orkestrom iz Lvova. Z ukrajinskim orkestrom, ki ga bo vodil flamski dirigent Filip Rathe, bo predstavila lastno interpretacijo Simfonije št. 3 poljskega skladatelja Andrzeja Panufnika ter avtorsko glasbo za predstavo Tako je govoril Zaratustra.

Ljubljana. Koncert skupine Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert skupine Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Lastno interpretacijo Simfonije št. 3 Andrzeja Panufnika, imenovane tudi Sinfonia Sacra, so Laibach pripravili na pobudo Inštituta Adama Mickiewicza v okviru mednarodnega kulturnega programa Polska 100, ki spremlja 100. obletnico poljske neodvisnosti. Delo velja za eno najbolj priljubljenih skladateljevih del, temelji pa na prvi znani poljski himni, Bogorodici.

Poleg tega bodo izvedli orkestralno priredbo avtorske glasbe, ki so jo prispevali k predstavi režiserja Matjaža Bergerja Tako je govoril Zaratustra v novomeškem Anton Podbevšek teatru.

Za Bergerjevo glasbeno-filozofsko gledališko predstavo, ki temelji na najpomembnejšem delu filozofa Friedricha Nietzscheja, so ustvarili 12 skladb, ki so jih izdali tudi na albumu in predstavljali na dvomesečni turneji po Evropi.

Najbolj znamenita glasbena interpretacija Nietzschejevega dela je sicer istoimenska simfonična pesnitev Richarda Straussa iz leta 1896, ki je zaslovela z uporabo v Kubrickovem filmu Odiseja 2001. Vendar se skupina Laibach v interpretiranju Zaratustre ni oprla na Straussa, ampak se je odločila za povsem lastno glasbeno branje.

Konec lanskega leta so ploščo predstavili v Kinu Šiška. Kot je zapisal novinar in glasbeni kritik Zdenko Matoz, so Laibach ustvarili veliko atmosferične glasbe, nekaj skladb je instrumentalnih, nekaj pa petih oziroma deklamiranih v nemščini. Tudi tuji kritiki so pohvalili album, portal The Quietus je, denimo, presodil, da gre za spektakularen in sublimen album, morda celo kar magnum opus zasedbe.

Nastop Laibachov bo pospremljen z bogato vizualno podobo, napoveduje organizator - Festival Ljubljana.

Koncert je bil uvrščen tudi v program festivala sodobnih idej Indigo, pripravili pa so ga v sodelovanju z Inštitutom Adam Mickiewicz, ki deluje pod blagovno znamko Culture.pl v okviru mednarodnega kulturnega programa POLSKA 100. Ta spremlja 100-letnico polne neodvisnosti Poljske, financira pa ga poljsko ministrstvo za kulturo in narodno dediščino.