Slovenija 8.9.2018 5:00

Svetovni dan pismenosti se osredotoča na nove pristope v izobraževanju

Ljubljana, 8. septembra - Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Unesco in Mednarodno bralno društvo sta leta 1966 8. september razglasila za mednarodni dan pismenosti, ki opozarja, da je kljub razvoju stopnja pismenosti v mnogih državah sveta še vedno izrazito nizka. Letos se osredotoča na nove pristope v izobraževanju.

V letošnji poslanici ob svetovnem dnevu pismenosti je generalna direktorica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Audrey Azoulay zapisala, da le poglobljeno razumevanje izobraževanja omogoča "primeren odziv na svet, za katerega se zdi, da sam sebe vsak dan na novo odkriva". Vse iz sveta izobraževanja poziva, naj se zganejo, "da bi zamisel o popolnoma pismenem svetu postala bolj resnična".

Pismenost je prvi korak k svobodi, k osvoboditvi iz družbenih in ekonomskih omejitev, je zapisala ter se pri tem navezala na zapis iz 19. stoletja Fredericka Douglassa, osvobojenega temnopoltega ameriškega sužnja, borca za opustitev suženjstva: "Ko se enkrat naučiš brati, boš večno svoboden." Pismenost je obenem predpogoj za osebni in družbeni razvoj, zmanjšuje revščino in neenakost, ustvarja bogastvo in pomaga izkoreninjati težave s prehranjevanjem in javnim zdravjem.

V zadnjih letih je po navedbah Audrey Azulay v vseh območjih sveta prišlo do velikega napredka. Na milijone moških in žensk se je s širokim gibanjem za pismenost in demokratizacijo dostopanja do izobrazbe vzpelo iz nevednosti in odvisnosti. Še vedno pa svet, v katerem bi vsakdo imel osnovno znanje, ostaja le želja.

"Danes po svetu več kot 260 milijonov otrok in mladostnikov ni vključenih v šole. Šest od desetih otrok in mladostnikov, okoli 670 milijonov, ne doseže minimalnih spretnosti pismenosti in računanja; 750 milijonov mladih in odraslih še vedno ne zna brati in pisati - od tega sta dve tretjini žensk. Ta ogrožujoči primanjkljaj vodi v resnično izključevanje iz družbe in ustvarja spiralo družbenih in spolnih neenakosti," je opozorila generalna direktorica.

Temu se danes pridružuje še nov izziv, vse hitreje spreminjajoči se svet zaradi pospešenega napredka v tehnologiji. Tradicionalna pismenost in sposobnost računanja nista več dovolj, nove spretnosti, tudi tiste, povezane z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, so vedno bolj nujne.

Svetovni dan pismenosti bodo po svetu obeležili s številnimi dogodki, v Sloveniji se bo začel prvi Nacionalni mesec skupnega branja.