Svet 10.9.2018 6:00

Washingtonski muzej prejel veliko donacijo Duchampovih del

Washington, 10. septembra - Muzej Hirshhorn iz Washingtona je minuli teden sporočil, da so v dar prejeli 50 del, vezanih na znamenitega francoskega slikarja in kiparja Marcela Duchampa (1887-1968). Med njimi je 35 umetnikovih del, med preostalimi 15 deli v donaciji pa so portreti, fotografije in dela na papirju, ki jih podpisujejo Duchampovi sodobniki.

Muzeju Hirshhorn sta donacijo poklonila washingtonska zbiratelja umetnin Barbara in Aaron Levine. Doslej je muzej sicer razpolagal zgolj z enim Duchampovim delom, kipom, ki ga je umetnik ustvaril v poznih letih življenja. Po novem bo washingtonski muzej postal ena od ključnih umetniških inštitucij, v kateri se bo mogoče podrobneje seznaniti z delom tega velikega francoskega umetnika, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Duchamp je na začetku sicer slikal v kubističnem slogu, a je v njegovih slikah že mogoče zaslediti elemente futurizma. Okrog leta 1913 pa se je poslovil od klasične umetnosti in skušal okvir njenih estetskih vrednot preseči z razumsko akcijo ter se s svojimi kreacijami vključiti neposredno v svet okoli sebe.

Leta 1913 je ustvaril svoj prvi objekt vrste ready-made, in sicer prednje kolo kolesa, pritrjeno na podstavek. S tem provokativnim dejanjem je futuristom sporočil, da je njihov trud, v sliki predstaviti in slaviti gibanje, nesmiseln, kajti to je mogoče bolje in enostavneje napraviti tako, da v prostor pač postaviš pravi gibljivi predmet. Leta 1914 se je preselil v New York in postal eden vodilnih predstavnikov dadaističnega gibanja.

Njegovo najbolj znano delo je Fontana (1917), gre za pisoar, ki ga je pod psevdonimom Richard Mutt razstavil kot umetniško delo in s tem dokončno prelomil s tradicionalno umetnostjo. Leta 1921 je ustanovil tudi časopis New York Dada.

Direktorica muzeja Melissa Chiu je ob največji donaciji od ustanovitve muzeja dejala: "V začetku 20. stoletja je Marcel Duchamp preoblikoval definicijo tega, kar danes razumemo kot umetnost in pripravil prizorišče za vse, kar je sledilo."

Donacija vključuje tudi 15 del umetnikov, ki jih je Duchamp navdihoval, med njimi sta Man Ray in Henri Cartier-Bresson.