Slovenija 9.9.2018 11:00

V Slovenj Gradcu vzpostavljajo center ustvarjalnih dejavnosti

Slovenj Gradec, 9. septembra - Stavba stare komunale v Slovenj Gradcu, ki je po odločitvi mestnih svetnikov opredeljena kot strateška občinska naložba, se je izkazala kot primeren prostor za različne ustvarjalce. Da uredijo pogoje najema, so mestni svetniki na zadnji seji potrdili pravilnik. Ustvarjalci, ki že domujejo v stavbi, že snujejo tudi skupne projekte.

Objekt stare komunale, v katerem je pred selitvijo v nove prostore začasno delovala tudi slovenjgraška glasbena šola, so že pred časom zapolnili predstavniki nekaterih društev in različni ustvarjalci. Doslej so morali na občini vlogo vsakega od njih posebej obravnavati, po novem pa bo najem prostorov določal nov pravilnik.

"Kreativcev je veliko, pojavljajo se novi in mi smo veseli, da je veliko mladih, ki nam s svojo dejavnostjo prinašajo osvežitev v dogajanju," je na novinarski konferenci minuli teden dejal župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas. Ustvarjalcem je treba nuditi prostore, je dodal, in tako so se na občini odločili za pripravo pravilnika, ki določa pogoje najema.

"S pravilnikom zdaj omogočamo vsem društvom, ki bodo izpolnjevala kriterije, da eno leto brezplačno, to je brez stroškov in najemnine, uporabljajo te prostor. Če bodo ostali v dejavnosti in še naprej izpolnjevali pogoje, se bo ta pogodba podaljšala," je pojasnil župan in napovedal objavo ustreznega razpisa.

Občina ima trenutno z vzdrževanjem objekta komunale od 6000 do 7000 evrov stroškov letno. Ker je objekt opredeljen kot strateška naložba, zanj ne išče investitorja, hkrati pa ocenjuje, da je za objekt bolje, da je v uporabi, kot pa da je prazen.

Trenutno objekt zapolnjuje nekaj društev in posamezni ustvarjalci, med drugim ima tam prostore društvo raum AU. Kot je za STA pojasnila predstavnica društva Urška Čerče, so zdaj tako tik pred tem, da dejansko izpeljejo idejo o inkubatorju kreativne industrije.

V njem in z njim želijo spodbujati mreženje med ustvarjalci in skupne aktivnosti, s tem pa tudi prispevati k revitalizaciji območja, ki je sicer po podatkih občine opredeljeno kot degradirano. Uporabniki prostorov stare komunale po njenih besedah že načrtujejo tudi skupne projekte.

Poleg društva raum AU objekt trenutno uporabljajo mladi glasbeniki za vaje, društvo glasbene eksperimentalnosti in še nekatera druga društva, eden od prostorov je na voljo tudi za gostujoče umetnike. Trenutno v njem ustvarja Anastazija Pirnat, je še povedala Urška Čerče, ki izpostavlja pripravljenost občine za ureditev pogojev najema stare komunale.