Slovenija 13.9.2018 8:00

Goriška Brda ponovno gostijo festival kreativne in improvizirane glasbe

Dobrovo, 13. septembra - V Šmartnem v Goriških Brdih se danes začenja osmi festival kreativne in improvizirane glasbe. Vse do sobote bo gostil pomembna imena z mednarodne scene sodobne improvizirane glasbe. Festival se od ostalih razlikuje tudi po tem, da mladim perspektivnim glasbenikom ponuja možnost ustvarjanja na delavnicah s svetovno priznanimi mojstri.

Letos bo delavnice vodil ameriški klarinetist in saksofonist Michael Moore, so sporočili iz Kulturno turističnega društva Martinc iz Šmartnega.

Osredja gosta festivala bosta britanski skladatelj in inovator Barry Guy, eno od vodilnih imen v Evropi na področju improvizirane glasbe, ter švicarska glasbenica Maya Homburger, ki je razvila svoj način izvajanja baročnih solo del v kontekstu svobodne improvizirane glasbe.

Festival letos obeležuje tudi 40 let umetniškega delovanja svojega idejnega in programskega vodje Zlatka Kaučiča. Mednarodno priznani bobnar in tolkalec je doslej sodeloval na več kot 60 albumih ter nastopal in snemal z velikimi imeni in inovatorji. Za svoje glasbeno ustvarjanje je doma in v tujini prejel več priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada leta 2011. V galeriji Hiše kulture mu bo posvečena razstava fotografij z naslovom Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti.

Organizatorji napovedujejo, da bo pravi mali festivalski biser sodelovanje dveh pesniških svetov, poezije Milana Dekleve in furlanskega pesnika Pierluigi Cappella, ki ju bo pod naslovom Dve duši v dialogu mogoče slišati v recitaciji Braneta Grubarja in Stefana Montella.

Festival se bo začel v galeriji Hiše kulture danes ob 19. uri z odprtjem razstave. V cerkvi sv. Martina bo ob 20. uri solo koncert italijanskega klarinetista in saksofonista Marca Colonne. Uvodni večer bo zaključil koncert zasedbe Without the Borders, ki ga sestavljajo Barry Guy, Maya Homburger in Zlatko Kaučič.

Petkovo koncertno dogajanje bo začela skupina Gala Furlana, Matjaža Bajca in Clarisse Durizzotto. Sledil bo nastop dua Alberta Cirere in Silvie Bolognesi, za konec večera pa še nastop dvojnega tria v sestavi Marco D'Orlando, Žige Jenka in Leonarda Medice ter Urbana Kušarja, Francesca Ivone in Jureta Boršiča.

Sobotno dogajanje se bo začelo ob 18. uri Hiši kulture, kjer bo potekal pesniški nastop ob glasbeni spremljavi Tee Plesničar in Milana Dekleve. Sledil bo koncert Giorgio Pacorig Tria ter dua Thea Ceccaldija in Edwarda Perrauda. Festival bo zaključil koncert udeležencev delavnice pod vodstvom Michaela Moora.

Festival po trditvah organizatorjev prinaša tridnevno druženje, ustvarjanje novih glasbenih dimenzij, preseganje meja, svobodo, iskanje novega, doslej neslišanega. Dogaja se v središču Goriških Brd, utrjeni briški vasici Šmartno, ki mu nudi kuliso s Hišo kulture, dvema trgoma, cerkvijo sv. Martina, gasami in naključnimi prizorišči.