Svet 19.9.2018 6:00

Arheologi na gradu Pembroke odkrili natančno mesto rojstva Henrika VII.

London, 19. septembra - Arheologi so med izkopavanji na gradu Pembroke v Walesu domnevno odkrili natančno mesto rojstva angleškega kralja Henrika VII. (1457-1509). Doslej je sicer veljalo, da se je rodil v grajskem stolpu iz 13. stoletja, ki se danes imenuje po njem.

Novo mesto. Arheološka izkopavanja. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Arheološka izkopavanja.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Po pisanju spletnega portala The Guardian so arheologi med izkopavanji na območju gradu naleteli na ostanke masivne srednjeveške stavbe, kjer bi se lahko rodil eden najslavnejših angleških kraljev. V globino so odkopali do pol metra zidu, pri čemer še niso prišli do nivoja tal. Debelina zidov je en meter.

Našli so veliko skrilavcev, s katerimi je bila verjetno krita stavba, pa tudi slemenske strešnike z zeleno glazuro, na podlagi česar sklepajo, da je šlo za razkošnejšo zgradbo. Med najdbami so tudi deli spiralnega stopnišča.

Kot je povedal vodja izkopavanj James Meek, najdbe kažejo na razkošno zgradbo, ki je stala znotraj grajskega obzidja. Zasedala je površino dveh teniških igrišč, zidovi pa kažejo, da je šlo za zelo težko strukturo.

Dvotedenska izkopavanja so se po pisanju spletnega portala zaključila v nedeljo, a so najdbe tako zanimive, da želijo nadaljevati z njimi.

Začetki gradu Pembroke sicer segajo v 11. stoletje, Henrik VII. pa naj bi se, kot je veljalo doslej, rodil v grajskem stolpu iz 13. stoletja. Kot je povedal Meek, pisni viri pričajo, da se je rodil na gradu, ki je bil tedaj v lasti njegovega strica Jasperja Tudorja. In zelo verjetno je, da se je rodil v tedaj sodobnejši rezidenci, kot pa v stražnem stolpu, ki je bil del obzidja.

Na možni obstoj stavbe so sicer kazale fotografije iz zraka in geofizične raziskave, tokrat pa so prvič potekala tudi arheološka izkopavanja, je še povedal Meek. "Kar smo našli, je natanko to, kar smo upali, da bomo našli na tej lokaciji - ostanke prosto stoječe stavbe znotraj grajskega obzidja, ki nakazujejo, da je šlo za poznosrednjeveško rezidenco. Ta ustreza času poznega 15. stoletja, ko je bil grad v lasti Jasperja Tudorja," je dodal.

Med izkopavanji so odkrili tudi nepoškodovano greznico, v kateri so med drugim našli večjo količino lupin ostrig in kosti. Meek je nad tem, koliko je ohranjenega, presenečen. Kot je povedal, najdbe tudi v popolnoma novi luči osvetljujejo strukturo gradu v poznem srednjem veku.

Henrik VII. se je rodil na gradu Pembroke kot sin richmondskega grofa Edmonda Tudorja. Bil je ustanovitelj vladarske rodbine Tudor. Po umoru kralja Henrika VI. in njegovega sina Edvarda je pobegnil v Bretanijo.

Leta 1485 se je, podprt s koalicijo nezadovoljnih privržencev rodbine York in Lanchester, vrnil v Anglijo in v bitki pri Bosworthu premagal vojsko uzurpatorskega vladarja Riharda III. ter se dal kronati za novega angleškega kralja.