Svet 16.9.2018 5:00

V Torontu se bo sklenil 43. mednarodni filmski festival

Ljubljana, 16. septembra - V Torontu se bo danes sklenil 43. mednarodni filmski festival (TIFF). Ob zaključku festivala, ki velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem je namig za morebitne dobitnike oskarjev, bodo nagradili najboljši film po izboru občinstva. Podelili pa bodo tudi tretjo nagrado audentia, namenjeno ženskim ustvarjalkam v svetu filma.

Kanada, Toronto. Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V programe letošnjega festivala je bilo vključenih 342 filmov iz 83 držav, svetovno premiero jih je na festivalu doživelo 138. Med drugim so svoje filme predstavili režiserji Steve McQueen, Barry Jenkins, Radu Jude, Jafar Panahi, Pawel Pawlikowski, Matteo Garrone, Michael Moore in Damien Chazelle.

Slovensko kinematografijo v Torontu zastopata dva filma. V program Odkritja so uvrstili prvenec Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta, v program Sodobni svetovni film pa film Zimske muhe Olma Omerzuja.

Film Posledice, ki je imel v Torontu svetovno premiero, prikazuje 18-letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka. Ta ga kmalu vzame pod svoje okrilje, a Andrej mora pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da na plan ne pride skrivnost, ki jo varuje.

Celovečerni igrani film režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe pa je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija. Govori o nabrito samozavestnem Mari in malce čudaškem Hedušu, ki se z avtom odpravita dogodivščinam naproti v zaledenela prostranstva. Film je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prejel nagrado za najboljšo režijo.

Letos se je s festivalom v Torontu povezal sklad Eurimages Sveta Evrope, ki podeljuje nagrado audentia, namenjeno ženskim ustvarjalkam v svetu filma. Ob zaključku festivala bodo tako podelili tretjo nagrado audentia, zanjo pa se potegujejo 13 režiserk, katerih filmi so bili izbrani iz vseh programov festivala v Torontu.

To so: Darlene Naponse, Alamork Davidian, Jasmin Mozaffari, Carmel Winters, Claire Denis, Mia Hansen-Love, Patricia Rozema, Camilla Strom Henriksen, Esther Rots, Selma Vilhunen, Paprika Steen, Valeria Sarmiento in Laura Luchetti.

Nagrado audentia, kar v latinščini pomeni pogum, so ustanovili leta 2016 z namenom promoviranja enakopravnost med spoloma v filmski industriji. Vredna je 30.000 evrov. Lani jo je na festivalu v Locarnu prejela Valerie Massadian za film Milla, prvo nagrado audentia pa je v sklopu Istanbulskega filmskega festivala prejela režiserka Anca Damian za film Čarobna gora.