Na hitro prelistano 15.9.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. septembra - Moderni klasiki CZ prinašajo Priročnik za čistilke Pie Prezelj, pri Forumu Ljubljana pa so izdali strip Drug drugemu drug Koca in Nikolovskega. Pri KUD Sodobnost International je izšla slikanica Urice z dojenčkom Nine Kokelj in Bojane Dimitrovski, pri založbi Miš pa četrti del Zgodb s konca kamene dobe Sebastijana Preglja in Jureta Engelsbergerja.

Ljubljana Strip Drug drugemu drug avtorjev Mateja Kocjana - Koca ter raperja Darka Nikolovskega. Foto: STA

Ljubljana
Strip Drug drugemu drug avtorjev Mateja Kocjana - Koca ter raperja Darka Nikolovskega.
Foto: STA

Ljubljana Slikanica z naslovom Urice z dojenčkom avtorice Nine Kokelj. Foto: STA

Ljubljana
Slikanica z naslovom Urice z dojenčkom avtorice Nine Kokelj.
Foto: STA

Ljubljana Kratkoprozna zbirka Priročnik za čistilke ameriške avtorice Lucie Berlin. Foto: STA

Ljubljana
Kratkoprozna zbirka Priročnik za čistilke ameriške avtorice Lucie Berlin.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Sebastijana Preglja z naslovom Pri kamnitem stolpu. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Sebastijana Preglja z naslovom Pri kamnitem stolpu.
Foto: STA

KRATKE ZGODBE LUCIE BERLIN, KI V OSPREDJE POSTAVLJAJO URBANO MARGINO IN ZGODBE ŽENSK

V zbirki Moderni klasiki Cankarjeve založbe (CZ) je izšla kratkoprozna zbirka Priročnik za čistilke ameriške avtorice Lucie Berlin (1936-2004). Zbirka zajema najboljše iz opusa kratkih zgodb avtorice, ki je bila za časa življenja skoraj povsem spregledana. Danes njeno prozo postavljajo ob bok delu Raymonda Carverja, Alice Munro in Antona Čehova, ob izidu zbirke leta 2015 pa se je ta nenadoma znašla na vseh lestvicah najboljših in najbolj prodajanih knjig leta. Vključuje 43 nekonvencionalnih, napol avtobiografskih zgodb, nastalih v razponu 30 let (zlasti med 1960 in 1980), ki prinašajo izostren portret delavskega razreda in urbane margine, zlasti pa žensk, njihovega tihega in neopaznega obstoja. Avtoričina aluzivna in lirična proza deluje bolj modernistično kot minimalistično - toda njen izraz je prepoznavno ekonomičen, poln fragmentarnih in včasih skopih stavkov, o delu, ki ga je prevedla Pia Prezelj, piše na spletni strani založbe.

PRI STRIPBURGERJU DELO DRUG DRUGEMU DRUG

Kot posebna izdaja revije Stripburger je pri Forumu Ljubljana izšel strip Drug drugemu drug, ki ga podpisujeta družbeno odgovorna in angažirana avtorja - stripar Matej Kocjan - Koco ter raper Darko Nikolovski kot avtor besedila. T.i. prva slovenska knjižna rap-pripoved v stripu prikazuje usode sodobnih beguncev in bralcu zelo nazorno kaže, kaj vse pomeni njihov beg na varno. Gre za begunce, ki so iz različnih razlogov prisiljeni zapustiti domovino in se odpraviti na tuje. Kljub očitni skušnjavi se avtorja vendarle skušata izogibati cenenemu trkanju na čustva bralcev in poceni moraliziranju, temveč se trudita prikazati ta križev pot brez olepševanja ali celo "ogrševanja". Zgodbi bralec sledi skozi oči brezdomnega mačka, ki se pridruži begunskemu paru na njihovi poti v varnejše kraje. Tako maček služi kot rdeča nit, ki se vleče skozi zgodbo, ter kot nekakšen pripovedovalec, ki opazuje človeško početje, ne da bi ga kakorkoli komentiral, o delu med drugim piše na Stipburgerjevi uradni strani.

ČETRTI DEL ZGODB S KONCA KAMENE DOBE

Pri založbi Miš je izšel četrti del Zgodb s konca kamene dobe avtorja Sebastijana Preglja z ilustracijami Jureta Engelsbergerja. Tokratna dogodivščina je naslovljena Pri kamnitem stolpu. Glavna junaka Brin in Črna v delu raziskujeta obmorske kraje, v napeti reševalni akciji pa iz Golobradovih krempljev rešita prijateljico Drzno. Črno-bele ilustracije še poudarijo napeto vzdušje, knjiga pa se, tako kot njene predhodnice, konča s poučnimi opisi nekaterih pojmov in predmetov, ki spremljajo zgodbo. Zbirka Zgodbe s konca kamene dobe je namenjena bralcem konca prvega ter tistim v drugem bralnem obdobju. Tematika življenja koliščarjev je predstavljena skozi ravno prav napete zgodbe dečka Brina. Posebna odlika knjig v tej zbirki so dodatki, kjer so razloženi posamezni pojmi iz tistega časa in navedeni viri, ki dokazujejo, da so zgodbe ustvarjene na podlagi pravih zgodovinskih dejstev, so zapisali pri založbi.

SLIKANICA NINE KOKELJ O MALI MAMICI IN NJENEM DOJENČKU

Pri založbi KUD Sodobnost International so izdali slikanico Urice z dojenčkom avtorice Nine Kokelj z ilustracijami Bojane Dimitrovski. Kot so zapisali pri založbi, je avtorica skozi oči deklice in njenega dojenčka v delu predstavila podobe otroštva - "čas, ko smo z eno roko držali domišljijo in z drugo resničnost". Verjamejo, da je to slikanica, ki jo bodo vse "male mamice" vedno znova rade poslušale.