Slovenija 12.9.2018 0:30

Člani pisateljskega društva bodo volili predsednika

Ljubljana, 12. septembra - Člani Društva slovenskih pisateljev (DSP), teh je okrog 350, bodo danes volili novega predsednika, potem ko je junija odstopil Ivo Svetina. V tem času je DSP vodila podpredsednica Gabriela Babnik, ki zdaj kandidira tudi za predsednico. Ostali kandidati so Aksinja Kermauner, Marij Čuk in Draga Potočnjak, je STA izvedela na društvu.

Ljubljana. Nekdanji predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanji predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pisatelj, pesnik in dramatik Svetina je DSP vodil od konca leta 2014, ko se je upokojil kot dolgoletni direktor Slovenskega gledališkega muzeja. Decembra lani je bil edini kandidat za ponovni mandat predsednika. Med članstvom je takrat dobil visoko podporo.

Letošnjega junija pa je upravni odbor DSP obvestil, da nepreklicno odstopa iz več razlogov, ki so med drugim tudi osebne narave.

Svetina je sicer že v začetku mandata za svoja namestnika imenoval dva podpredsednika, Gabrijelo Babnik in Dušana Šarotarja, da v primeru njegovega odstopa delovanje društva ne bi bilo ogroženo. Za čas do volilnega občnega zbora je za opravljanje nekaterih formalnih poslov pooblastil podpredsednico Gabrijelo Babnik.