Svet 12.9.2018 5:00

Unesco za obnovo kulturne dediščine v iraškem Mosulu

Pariz, 12. septembra - Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) se je na ponedeljkovem mednarodnem srečanju v Parizu z iraško vlado, civilno družbo in strokovnjaki zavzela za obnovo kulturne dediščine v iraškem Mosulu, nekdanji utrdbi skrajne skupine Islamska država. Za to si bodo prizadevali pod iniciativo Oživitev duha Mosula.

Irak, Mosul. Prizorišče spopadov iraških varnostnih sil in Islamske države. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Irak, Mosul.
Prizorišče spopadov iraških varnostnih sil in Islamske države.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Naša prizadevanja želimo osredotočiti na človeško razsežnost obnove mesta s spodbujanjem kulture in izobraževanja," je po pisanju tujih medijev dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

Dodala je: "Samo z obnovo kulturne dediščine in oživitvijo kulturnega in izobraževalnega življenja bodo ljudje Mosula ponovno akterji obnove svoje države. To je želja naše iniciative."

Mednarodno srečanje je prvo v vrsti dogodkov z namenom ne le obnoviti kulturno dediščino tega severnega iraškega mesta, ampak tudi ponovno usposobiti izobraževalni sistem in oživiti kulturno življenje mesta, je zapisano na spletni strani Unesca.

Srečanje so pripravili v sodelovanju z iraško vlado. Številni strokovnjaki in državniki, vključno z iraškim ministrom za kulturo in vodjo Univerze Mosulske knjižnice, so delili svoje vedenje o zgodovini mesta in seznanili udeležence s trenutnimi razmerami.