Svet 12.9.2018 5:30

Kate Bush napovedala izid svoje prve knjige

London, 12. septembra - Britanska pevka Kate Bush je napovedala izid svojega prve knjige. Pod naslovom How to Be Invisible: Selected Lyrics (Kako biti neviden: Izbrana besedila pesmi) bo knjiga izšla pri založbi Faber predvidoma 6. decembra in bo vključevala obsežno zbirko besedil pesmi iz njene štiri desetletja dolge glasbene kariere.

Kot je poročal britanski časnik The Guardian, bo spremno besedo napisal britanski romanopisec David Mitchell, ki je glasbenico opisal kot svojo junakinjo. Ta je že prispeval zapise za pevkin trojni koncertni album Before the Dawn (2016), ki je nastal iz materiala, posnetega na njenih 22 koncertih v londonski dvorani Hammersmith Apollo leta 2014.

Založba še ni razkrila, katera besedila bodo v knjigi. To bo sicer prva zbirka besedil pesmi katere od glasbenic. V preteklosti so pri založbi že izšle knjige z besedili pesmi britanskih tekstopiscev, kot so Jarvis Cocker, Van Morrison, Ian Curtis iz Joy Division in Billy Bragg. Novembra bo predvidoma izšla knjiga Neila Tennanta iz skupine Pet Shop Boys.

Kate Bush je znana po tem, da v svojo glasbo vključuje dela Emily Bronte in Jamesa Joycea ter Grimmove pravljice. Ustvarjati je začela leta 1975, na glasbeno sceno pa se je prebila leta 1978 s singlom Wuthering Heights, ki je štiri tedne kraljeval na vrhu britanskih lestvic.

Že prva turneja v letih 1978 in 1979, ki je vključevala čarovnike, poezijo in vrsto kostumov, je požela uspeh, a je glasbenica po njej le redko nastopila v živo. Pred štirimi leti je prvič po letu 1979 ponovno stopila na koncertni oder ter občinstvo in kritike v dvorani Hammersmith Apollo povsem navdušila.

"Za milijone ljudi po vsem svetu je Kate Bush veliko več kot le pevka in tekstopiska: je ustvarjalka glasbenih sopotnikov, ki te spremljajo skozi življenje," je v sporočilu za javnost zapisal Mitchell in dodal, da glasbenico spremlja paradoks: medtem ko so njena besedila izrazito samoizpovedna, še vedno izzovejo univerzalna čustva in občutke.

Glasbenica, ki je julija dopolnila 60 let, po navedbah The Guardiana velja za eno največjih tekstopisk vseh časov. Leta 2002 je prejela nagrado Ivor Novello za izjemen prispevek k britanski glasbi.