Svet 13.9.2018 5:00

Slovensko literaturo v Ningboju bosta zastopali Nina Kokelj in Mojca Kumerdej

Ningbo, 13. septembra - Društvo kitajskih pisateljev v sodelovanju z oddelkom za odnose s tujino njihovega ministrstva za kulturo in turizem v Ningboju pripravlja 2. literarni forum Kitajske in držav Srednje ter Vzhodne Evrope. Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bosta na forumu med 16. in 22. septembrom zastopali avtorici Nina Kokelj in Mojca Kumerdej.

Ljubljana. Pisateljica Mojca Kumerdej. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica Mojca Kumerdej.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Ljubljana, DSP. Novinarska konferenca pred pričetkom 18. slovenskih dnevov knjige. Programska vodja 18. Slovenskih dnevov knjige Nina Kokelj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, DSP.
Novinarska konferenca pred pričetkom 18. slovenskih dnevov knjige.
Programska vodja 18. Slovenskih dnevov knjige Nina Kokelj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz DSP, je cilj foruma krepitev literarnih izmenjav ter poglobitev razumevanja in sodelovanja med literarnimi ustvarjalci Kitajske in gostujočih držav. Tema v središču bo t. i. Zlati most k medčloveškim povezavam med Kitajsko ter Srednjo in Vzhodno Evropo v novi dobi.

Foruma se bo udeležilo več kot 60 predstavnikov iz Kitajske ter držav Srednje in Vzhodne Evrope, Nina Kokelj in Mojca Kumerdej pa bosta slovensko literaturo umestili v razsežnosti evropske kulture ter jo predstavili s prispevkoma, ki bosta objavljena tudi v zborniku, ki bo izšel ob tej priložnosti.

Mojca Kumerdej bo na forumu predstavila esej na temo kulturne tradicije in literarnega ustvarjanja z naslovom O sodobnosti prek preteklosti, Nina Kokelj pa bo osebno, lepoti predano vizijo literarnega ustvarjanja, vtkala v zgodovinsko začrtan, nazoren in aktualen pregled slovenske pisave ter knjige, tudi v luči priprave Slovenije na vlogo častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma leta 2022.