Svet 13.9.2018 6:00

Beograjski Bitef se bo znova odzival na aktualna družbena vprašanja

Beograd, 13. septembra - Pod sloganom Svet brez ljudi se bo danes začel 52. festival Bitef, ki bo do 22. septembra ponudil deset gledaliških produkcij iz devetih držav. Odprla ga bo predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij v režiji Dragana Živadinova, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Centra urbane kulture Kino Šiška.

Kot je zapisala srbska tiskovna agencija Tanjug, predstava Živadinova, enega vodilnih slovenskih avantgardistov, opozarja na aktualen pojav desnega populizma in ekstremizma. Konkretno preko lika Odila Globočnika, Slovenca, ki je užival izjemno zaupanje Adolfa Hitlerja, ki pa se ga danes v Sloveniji nihče več ne spominja.

Avtorja besedila, ki tematizira Odila Globočnika, "senčno podobo slovenske zgodovine", sta Peter Mlakar in Živadinov. V predstavi nastopa številčna igralska zasedba. Janez Pipan je delal introvizijo, scenografijo in kostumografijo podpisuje Dunja Zupančič, dramaturgija je Tery Žeželj. Predstava je bila v Katedrali Kina Šiška premierno uprizorjena 20. aprila.

Do 22. septembra se bo v glavnem programu zvrstilo deset predstav iz Slovenije, Francije, Srbije, Nemčije, Hrvaške, Estonije, Švice, Izraela in Belgije, ki opozarjajo na vznemirjajoče družbene fenomene sodobnega sveta, kot so desni populizem, ksenofobija, nestrpnost in avtoritarni režimi, ki razgrajujejo demokracijo in kratijo človekove pravice, piše Tanjug.

Na slavnostnem odprtju 14. septembra v Jugoslovanskem dramskem gledališču bo francoski režiser Joris Lacoste predstavil svojo predstavo Suita št. 3 "Evropa", zaradi velikega zanimanja občinstva je predvidena tudi predpremiera dan prej. Novo delo režiserja, beograjskemu občinstvu že dobro poznanega, saj je na 50. Bitefu za Suito št. 2 dobil posebno nagrado žirije in nagrado občinstva, sestoji iz 28 glasbeno-scenskih uprizoritev, vsaka zasnovana na zvočnem zapisu ene od 28 držav EU, pri čemer vsaka kaže na nevarnost ogrožanja evropskih vrednot - na porast ksenofobije, nestrpnosti, avtoritarnosti in nasilja.

O teh temah bo s filozofom Srećkom Horvatom razpravljal hrvaški režiser Oliver Frljić, ki bo sicer v glavnem programu predstavil dva svoja projekta: Gorki - Alternativa za Nemčijo? v produkciji berlinskega gledališča Maksim Gorki in Šest oseb išče avtorja v produkciji Satiričnega gledališča Kerempuh iz Zagreba.

Srbsko gledališče bo zastopala Maja Pelević s projektom Bolivud v produkciji Narodnega gledališča v Beogradu, na programu je tudi predstava NO43 Umazanija estonskega Teatra NO99, ki na humoren in metaforičen način obravnava stanje sveta na pragu kataklizme.

Ruska gledališka kritičarka Marina Davidova se bo predstavila s projektom Večna Rusija v produkciji berlinskega gledališča HAU, mladi izraelski umetnik Nadav Barnea s projektom Pa'am, priznani režiser Stefan Kaegi, član berlinskega kolektiva Rimini Protokol, pa s projektom Zapuščina, kosi brez ljudi, v produkciji švicarskega Gledališča Vidy-Lausanne.

Bitef bo v centru Sava sklenila predstava Rekviem za L znanega belgijskega koreografa Alena Platela.