Svet 17.9.2018 5:30

Nova sezona osiješkega HNK tudi s predstavo Emet v režiji Sama M. Strelca

Zagreb, 17. septembra - Hrvaško narodno gledališče (HNK) Osijek v novi, 112. sezoni napoveduje štiri dramske in dve glasbeni premieri. V dramskem programu bo premierno uprizorjena tudi predstava Emet avtorice Ivane Šojat v režiji slovenskega režiserja Sama M. Strelca.

Hrvaška, Reka. Gledališče, opera, občinstvo, ogled predstave. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Reka.
Gledališče, opera, občinstvo, ogled predstave.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Prvi mož osiješkega HNK Božidar Šnajder je na novinarski konferenci ob predstavitvi nove sezone dejal, da je bilo glavno vodilo pri sestavljanju repertoarja, tako kot doslej, predstaviti domače avtorje ter na program uvrstiti tudi operete, muzikale, eno veliko opero in eno zabavno komercialno predstavo.

"Ko smo sestavljali repertoar, smo hoteli, da sestoji iz velikih naslovov. Izziv nam je bil pripraviti predstavo še živeče avtorice, kot je Ivana Šojat, in vesel sem, da bo ponovno na našem programu," je dejal Šnajder, z zadnjim pa je imel v mislih predstavo Unterstadt, uprizorjeno po istoimenskem romanu osiješke književnice.

V predstavi Emet, kar v hebrejščini pomeni življenje, slikarko Lucijo obiskujejo njeni mrtvi sorodniki, ki jo vlečejo v zgodovino. V grozljivem vzdušju družinske hiše mrtvi govorijo tisto, kar si v času življenja niso upali, da bi končno prišli do resnice, so v HNK povzeli vsebino predstave, ki je nastala po naslovni zgodbi iz zbirke zgodb Ivane Šojat.

Prva premiera v novi sezoni HNK Osijek bo sicer predstava Richard III grbavec avtorja in režiserja Damirja Mađarića. Do konca sezone bosta med premierami tudi predstavi Othello Williama Shakespeara v režiji Damirja Zlatarja Freya ter znana komedija Georgesa Feydeauja Bolha v ušesu.

Na glasbenem repertoarju bo v osiješkem HNK po 20 letih znova opera Carmen Georgesa Bizeta, ki jo bo na oder postavil južnoafriški režiser Kobie Van Rensburg. Na sporedu bo tudi premiera muzikala Mary Poppins avtorjev Richarda in Roberta Shermana, ki jo je režirala Nina Kleflin.

Kot so še izpostavili v gledališču, bodo v novi sezoni poleg premier imeli tudi 19 ponovitev, med katerimi je deset dramskih in devet glasbenih naslovov.