Slovenija 13.9.2018 0:30

V Trbovljah začetek 10. festivala novomedijske kulture Speculum Artium

Trbovlje, 13. septembra - V Trbovljah se danes začenja 10. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium. Na njem bo predstavljenih okoli 20 umetniško-znanstvenih projektov, kar je največ doslej. Pospremila jih bodo predavanja in okrogla miza o umetnem življenju na začetku 21. stoletja. Festival bo ob 19. uri odprl performans The stroj v Delavskem domu Trbovlje.

Trbovlje, Kum. Pogled na Trbovlje s Kuma, Zasavje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Trbovlje, Kum.
Pogled na Trbovlje s Kuma, Zasavje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Letošnja izpostavljena umetnika festivala sta Christa Sommerer in Laurent Mignonneau, ki delujeta na področju interaktivnih umetniških instalacij. Sta tudi profesorja na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu v Avstriji, kjer sta predstojnika oddelka za medijske umetnosti. Na festivalu bosta premierno predstavila novo delo.

Premierno bo predstavljen tudi projekt Mi kujemo bodočnost, ki je plod sodelovanja med Trbovljami novomedijskim mestom, Yaskawa robotics in skupino Laibach. Svoja dela pa bodo na festivalu predstavili tudi slovenski novomedijski producenti Srečo Dragan, Franc Solina, Marko Glavač, Robertina Šebjanič, Valerie Wolf Gang in drugi.

Sopotnik festivala je vsakoletni video festival DigitalBigScreen, ki je letos naredil korak naprej. Na festivalu, v sklopu katerega so v preteklih letih prikazovali tudi dela pionirjev video umetnosti, bodo namreč tokrat predstavili nove tehnike zajema slike, ki ustvarjalcem omogočajo popolnoma novo platformo podajanja vsebin (360°). Posebna gostja bo ena izmed pionirk umetniške produkcije v 360-stopinjskem vizualnem okolju Milica Zec s projektom Giant.