Slovenija 12.9.2018 21:41

Pisateljsko društvo bo vodila Aksinja Kermauner

Ljubljana, 12. septembra - Člani Društva slovenskih pisateljev (DSP) so nocoj za novo predsednico društva izvolili Aksinjo Kermauner, je STA izvedela v društvu. Volitve so potekale, ker je junija odstopil Ivo Svetina. V tem času je DSP vodila podpredsednica Gabriela Babnik, ki je prav tako kandidirala. Ostala kandidata sta bila Marij Čuk in Draga Potočnjak.

Ljubljana. Aksinja Kermauner, slovenska pesnica in pisateljica. Foto: Nada Mihajlovič/STA Arhiv STA.

Ljubljana.
Aksinja Kermauner, slovenska pesnica in pisateljica.
Foto: Nada Mihajlovič/STA
Arhiv STA.

Od približno 350 članov društva jih je glasovalo približno tretjina. Mandat traja tri leta.

V svojem programu je Aksinja Kermauner omenila vizijo približevanja knjige in literature ljudem s posebnimi potrebami, ker na tem področju deluje že več kot 30 let, in demitizacijo pisateljskega poklica v smislu, da se pisateljskemu statusu vrne spoštovanje, da bodo avtorji lahko preživeli s tistim, kar napišejo. "Če narod nima literature, ki opozarja na vse, potem razpade," je po izvolitvi povedala za STA.

Omenila je tudi uveljavljanje mladinske in otroške književnosti, ker pisatelji te literature po njenem mnenju kultivirajo bralca, če ga ne, tudi kot odrasel ne bo poprijel za knjigo. Ta bi morala dobiti tisto mesto, ki ji pripada v svetu, v Sloveniji pa po njeni oceni še ne. Spodbujala bi tudi mlade pisatelje, da se vključijo v društvo, kjer bi jim ponudili seminarje za nastope pred občinstvom.

Želi pa si tudi, da bi povrnili sijaj hiši na Tomšičevi skupaj z vrtom, ki je nekaj časa že deloval. "Radi bi izkoristili glavno promenadno ulico od Čopove prek Cankarjeve do Tivolija," je povedala nova predsednica.

Aksinja Kermauner je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani doktorirala na oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. Dolga leta je delala na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. Je dolgoletna predsednica sekcije za otroško in mladinsko književnost na DSP.

Poleg knjig in člankov s tematiko slepote in slabovidnosti piše tudi otroško in mladinsko literaturo ter literaturo za odrasle. Je avtorica treh monokomedij in prve slovenske taktilne slikanice Snežna roža. Letos je za slikanico Žiga špaget je za punce magnet z ilustracijami Zvonka Čoha, prilagojeno razumevanju gluhih in gluhoslepih oseb v Sloveniji, dobila nagrado desetnica za najboljšo otroško knjigo.

Pisatelj, pesnik in dramatik Svetina je DSP vodil od konca leta 2014, ko se je upokojil kot dolgoletni direktor Slovenskega gledališkega muzeja. Decembra lani je bil edini kandidat za ponovni mandat predsednika. Med članstvom je takrat dobil visoko podporo.

Letošnjega junija pa je upravni odbor DSP obvestil, da nepreklicno odstopa iz več razlogov, ki so med drugim tudi osebne narave.

Svetina je sicer že v začetku mandata za svoja namestnika imenoval dva podpredsednika, Gabrijelo Babnik in Dušana Šarotarja, da v primeru njegovega odstopa delovanje društva ne bi bilo ogroženo. Za čas do volilnega občnega zbora je za opravljanje nekaterih formalnih poslov pooblastil podpredsednico Gabrijelo Babnik.