Slovenija 16.9.2018 10:00

Abonma Kromatika že 63. vabi na simfonična popotovanja

Ljubljana, 16. septembra - Simfonični orkester RTV Slovenija bo konec septembra začel novo, 63. sezono abonmaja Kromatika. S prvim od devetih koncertov, ki bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu 27. septembra, se bodo poklonili dolgoletnemu šefu dirigentu En Shau, ki se s tega položaja poslavlja.

Kot so sporočili iz RTV Slovenija, bo na prvem koncertu orkester pod njegovim vodstvom izvedel skladbo Vtisi o Hanih, kjer se bo En Shao predstavil tudi kot skladatelj, kot solist pa se bo orkestru pridružil v Sloveniji živeči kitajski violinist Dan Zhu.

Prispevek En Shaa k dvigu kakovosti orkestra je neprecenljiv, je v abonmajski knjižici izpostavila v. d. vodje Glasbene produkcije in umetniški vodja orkestra Maja Kojc in dodala: "S pristnim in globoko občutenim odnosom do glasbe, s strokovnostjo in izjemno življenjsko modrostjo nas je močno zaznamoval. Ob tem je s svojo skorajda neverjetno skromnostjo in plemenito človečnostjo, s spoštovanjem do glasbenikov in občinstva resnično prestavil meje tudi v medčloveških odnosih."

V novi sezoni, v kateri se bo do junija zvrstilo še osem koncertov z raznoliko in kakovostno simfonično glasbo, bo orkester po njenih besedah okrepil sodelovanje z bolgarskim dirigentom Rossenom Milanovom, ki ga je občinstvo v preteklih sezonah že imelo priložnost spoznati, orkestru pa so se poleg koncertov v Ljubljani v spomin vtisnila tudi gostovanja z njim v amsterdamski dvorani Concertgebouw.

Milanov bo v sezoni 2018/2019 vodil kar tri koncerte, med drugim oktobrski koncert, na katerem se bo kot solist predstavil nekdanji član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, kontrabasist Iztok Hrastnik, ki ga je glasbena pot pripeljala vse do Dunajskih filharmonikov, in aprilski vokalno-instrumentalni koncert, ki ga bo ob orkestru in solistih sooblikoval zbor Glasbene matice pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika.

Novo dirigentsko ime v ciklu Kromatika bo ameriški dirigent James Tuggle. Solistični deleži koncertov v prihajajoči sezoni bodo pretežno namenjeni violinistom, slišati bo mogoče tudi dva klavirska koncerta, vokalni kvartet ter glasbenico Michalo Petri, ki se bo predstavila s celo paleto kljunastih flavt, je še pojasnila Maja Kojc.