Svet 14.9.2018 5:30

Na berlinski aveniji Unter den Linden oktobra betonski zid

Berlin, 14. septembra - Organizacija Berliner Festspiele je pred časom napovedala, da bo ruski umetnik Ilja Krzanovski v sklopu projekta DAU - Svoboda del mesta obdal z zidom, tokrat v imenu umetnosti. O zidu, ki v Berlinu buri duhove, je zdaj razkrila več podrobnosti. Začetek projekta je napovedan za 12. oktober, zid pa bo na aveniji Unter den Linden stal štiri tedne.

Z Berliner Festspiele so tudi sporočili, da so zmanjšali obseg "mesta v mestu". "Upamo, da smo s tem pripomogli k razreševanju odprtih vprašanj," je besede intendanta Berliner Festspiele Thomasa Oberenderja povzela nemška tiskovna agencija dpa. Berlinske mestne oblasti so namreč po pisanju agencije dale vedeti, da ni na razpolago dovolj časa za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za izgradnjo zidu.

V sklopu projekta bo del avenije Unter den Linden in njene okolice od 12. oktobra obdan z betonskim zidom. Kot piše na spletni Berliner Festspiele, za obisk mesta v mestu ne bo potrebno kupiti vstopnice, bo pa potrebno zaprositi za vizo, ki bo plačljiva. Ko bodo obiskovalci pridobili vizo, bodo svoje pametne telefone zamenjali za napravo DAU - pametni telefon brez interneta. Z njo se bo vsak obiskovalec podal na potovanje, ki bo zasnovano posebej zanj. Obdano mesto bo dostopno za obiskovalce 24 ur dnevno. Zid bo padel 9. novembra, na dan, ko je padel tudi Berlinski zid.

Kot so še zapisali pri Berliner Festspiele, ne bo šlo za ponovno vzpostavitev Nemške demokratične republike ali vstajenje stalinizma. Ravno nasprotno, zid bo simbol delitve med svobodo in nesvobodo.

Krzanovski bo v Berlinu predstavil tudi svoj monumentalni filmski projekt DAU. Prikazal bo 13 igranih filmov in nekaj serij iz projekta DAU, ki jih je posnel med letoma 2008 in 2011. Za potrebe omenjenega projekta je v Ukrajini dal postaviti t.i. inštitut, v katerem je bilo življenje prestavljeno v 50. in 60. leta minulega stoletja v Moskvi. V projekt je bilo vključenih več sto ljudi, ki so tudi po več let živeli v tem vzporednem svetu. V središču filmskega cikla DAU pa je življenje ruskega fizika in dobitnika Nobelove nagrade Leva Landaua.