Svet 15.9.2018 6:00

Zgodba Marie Colvin opominja na položaj novinarjev in medijsko svobodo

Toronto, 15. septembra - V današnjem času, ko je novinarstvo vse bolj na preizkušnji, je zgodba o Marie Colvin še posebej pomembna, je na filmskem festivalu v Torontu poudaril režiser filma A Private War Matthew Heineman. Rosamund Pike, ki je v filmu upodobila ameriško vojno dopisnico, pa je priznala, da jo je vloga tako fizično kot psihično precej izčrpala.

Ameriška vojna dopisnica Marie Colvin je leta 2012 izgubila življenje med poročanjem za londonski časnik The Sunday Times v obstreljevanju sirskega mesta Homs. Z dolgoletnim prijateljem in fotografom Paulom Conroyjem sta se pretihotapila v mesto, ki so ga zasegli uporniki, kljub temu da sta se zavedala, da so tarče vladnega bombardiranja mesta tudi in predvsem novinarji.

V svoji novinarski karieri je spremljala številne krizne razmere po svetu, med drugim na Bližnjem vzhodu, v Keniji in Čečeniji. Leta 2001 je kot prva tuja novinarka po letu 1995 obiskala sporni severni del Šrilanke. Med poročanjem je bila ranjena in bila ob oko.

Rosamund Pike je o vlogi v filmu spregovorila na srečanju Women in the World v času filmskega festivala v Torontu. Tina Brown, ustanoviteljica Women in the World, je ob tem poudarila, da je film nastal v času, ko se novinarstvo sooča s finančnimi rezi, medtem ko vse več novinarjev tvega svoja življenja, da poročajo z vojnih območij kot svobodni ali samostojni novinarji. "Ta film nas opominja na ceno novinarstva," je poudarila Tina Brown in dodala, da je Rosamund Pike umrlo vojno dopisnico upodobila "z neverjetno avtentičnostjo".

Po besedah v Londonu rojene igralke je bila Marie Colvin neustrašna ženska. Njeni kolegi so ji odsvetovali pot v Sirijo, ona pa jim je po igralkinih besedah le odvrnila: "To je naše delo." Njena zgodba jo je vznemirjala od takrat, ko je naletela na obsežen članek ameriške raziskovalne novinarke Marie Brenner z naslovom Zasebna vojna Marie Colvin, ki ga je leta 2012 objavila v reviji Vanity Fair in na katerem temelji film. Takoj, ko je izvedela, da nastaja po zgodbi film, se je obrnila na režiserja Heinemana.

Kljub temu, da si je želela to vlogo, je priznala, da jo je fizično in psihično precej izčrpala. Vojni poročevalci so po njenih besedah soočeni s toliko človeške bolečine, ki jih preganja v tišini in samoti, ob upodobitvi Marie Colvin pa jo je čutila tudi sama. Svoje telo pa je morala ukaniti, "da je verjelo, da je vse res". "A to je moja služba," je dejala igralka, ki si je z vlogo Amy Dunne v filmu Ni je več (2014) prislužila nominacijo za oskarja.

"Zanimalo me je, kakšna je cena takšnih življenjskih in kariernih odločitev," je Rosamund Pike še dejala o Marie Colvin, ki je bila znana tudi po svojem ostrem umu, globokem glasu, nagnjenosti k preklinjanju in tem, da je pod svojim zaščitnim jopičem nosila drago spodnje perilo, je še navedeno na spletni strani Women in the World.

Film je svetovno premiero v Torontu doživel v petek. V njem igra tudi Jamie Dornan - Christian Gray iz trilogije Petdeset odtenkov sive, ki je prevzel vlogo fotografa Conroyja.

Po njeni zgodbi je nastal tudi dokumentarec Chrisa Martina Under the Wire.