Slovenija 14.9.2018 10:14

V Novem mestu razstava Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno

Novo mesto, 14. septembra - V mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli zgodovinsko razstavo 1918, ali nam prineseš mir? - Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno. Razstavo so pripravili v okviru obeleževanja stote obletnice konca prve svetovne vojne in stoletnice ustanovitve Države Srbov, Hrvatov in Slovencev - SHS.

Avtorica razstave in kustosinja Dolenjskega muzeja Marjeta Bregar je za STA povedala, da razstava predstavlja začetek vojne in odhod vojakov na fronto, življenje Dolenjcev med vojno, kulturni utrip vojnih let, dobrodelne akcije, zbiranje kovin za vojne namene in še posebej odvzem cerkvenih zvonov.

Govori tudi o beguncih, ki so pribežali na Dolenjsko, o vojnih ujetnikih, vojaških bolnišnicah in vojaških pokopališčih. Razstava obravnava tudi konec vojne, pojav španske gripe in ustanovitev Države SHS. Predstavlja tudi posameznike, vojake, Pavla Golio, Frana Ivanetiča, Vida Ambrožiča in obeležja v spomin vojakom prve vojne, je še povedala Marjeta Bregar.

Kot je zapisala v razstavnem katalogu, je predstavljeno gradivo povezano tako z Dolenjci, ki so se kot vojaki borili na različnih frontah, kot tudi z ljudmi in dogodki nasploh v času vojne na Dolenjskem.

Osnovno gradivo za raziskovanje so med drugim predstavljali izbrani arhivski viri in časnik Dolenjske novice. Arhivske vire hranijo Zgodovinski arhiv Ljubljana, enota za Dolenjsko in Belo krajino v Novem mestu, Nadškofijski arhiv v Ljubljani, Kapiteljski arhiv Novo mesto, Frančiškanski samostan Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, dolenjski župnijski uradi in potomci ali sorodniki nekdanjih vojakov.

Uporabili so tudi izvirne dnevniške zapise, spomine in slikovno ter predmetno gradivo. Razstavo so dopolnili z dokumentarno-umetniškim filmom režiserja Jožeta Pogačnika Sarabanda za 17. regiment, ki so ga posneli na širšem območju Mokronoga in ga hrani Slovenski filmski arhiv.

Vsak obiskovalec bo lahko v omenjenem razstavišču Dolenjskega muzeja pritrdil svoj žebljiček miru, je med drugim zapisala Marjeta Bregar. Častni pokrovitelj razstave, ki bo na ogled do 15. januarja prihodnje leto, je predsednik republike Borut Pahor.

C galeriji Simulaker v Novem mestu pa bodo danes prav tako ob 19. uri odprli interaktivno instalacijo Prostor reki mlade ustvarjalke Anje Podreka. Njena postavitev bo v Novem mestu na ogled do 6. oktobra.