Svet 14.9.2018 10:51

Hockneyjeva slika Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) novembra na dražbo

London, 14. septembra - Avkcijska hiša Christie's bo na novembrski dražbi v New Yorku ponudila znamenito sliko britanskega umetnika Davida Hockneyja Portret umetnika (Bazen z dvema figurama). Vredna naj bi bila 80 milijonov dolarjev, s čimer bi delo lahko postalo najdražja umetnina živečega umetnika, prodana na dražbi, je poročal spletni portal The Guardian.

Doslej najdražje Hockneyjevo delo, prodano na dražbi, je slika Pacifiška obalna avtocesta in Santa Monica, ki je bila letos pri newyorški avkcijski hiši Sotheby's prodana za 28,5 milijona dolarjev.

Z rekordom živečega umetnika, čigar delo je doseglo najvišjo ceno na dražbi, pa se trenutno ponaša Američan Jeff Koons. Njegovo skulpturo Pes iz balonov so leta 2013 prodali za 58 milijonov dolarjev.

Slika, ki je bila v središču nedavne Hockneyjeve retrospektive, naj bi bila v lasti angleškega milijarderja Josepha Lewisa, lastnika angleškega nogometnega kluba Tottenham Hotspur. Lewis, ki je strasten zbiratelj umetnin, ima sicer v svoji zbirki med drugim dela Picassa, Chagalla, Matissea in Luciana Freuda.

Gre za eno velikih mojstrovin modernega obdobja, so po pisanju spletnega portala povedali pri avkcijski hiši.

Na sliki iz leta 1972 je umetnik pred veličastnim hribovitim ozadjem naslikal bazen, v katerem moški plava pod vodo, drug moški, Hockneyjev nekdanji prijatelj Peter Schlesinger, pa stoji ob robu in ga opazuje.

Tri metre široka slika je bila neizpodbitno zvezda Hockneyjeve lanske retrospektive v galeriji Tate Britain, nato je bila razstavljena še v pariškem Centru Pompidou in Metropolitanskem muzeju umetnosti v New Yorku.

Preden jo bodo dali na dražbo, jo bodo 28. in 29. septembra razstavili v Hongkongu, od 3. do 5. oktobra v Londonu in od 23. do 27. oktobra v Los Angelesu, še piše Guardian.