Slovenija 15.9.2018 8:00

Festival fotografije Maribor o raznolikosti motivov in vsebine

Maribor, 15. septembra - Festival fotografije Maribor, ki ga prireja Fotoklub Maribor, ponovno predstavlja domačo in tujo avtorsko fotografijo visoke kakovosti. Tokratna rdeča nit je predstavitev raznolikosti motivov ter vsebine, ki se pojavljajo v fotografskem mediju, zato je ogled razstav po navedbah organizatorjev kot sprehod po bogati paleti fotografskega konglomerata.

"Ob bok priznanim domačim avtorjem, kot so Stojan Kerbler, Jože Suhadolnik, Branimir Ritonja, Arne Hodalič, Peter Koštrun in Matej Sitar, se postavljajo imena iz tujine, pri čemer nikakor ne gre spregledati razstav Nabuyoshija Arakija, Sergeja Melničenka, Inge Morath, Gorana Palvetića ter Taha Ahamada," je pred današnjim začetkom festivala izpostavila njegova kustosinja Petra Čeh.

Razstavljene fotografije zajemajo vse od dokumentarne, erotične, urbane pa do portretne, krajinarske in tudi osebnoizpovedne motivike. "Nekatere razstave resignativno kažejo na življenje okrog nas, tudi tisto, ki je včasih nekoliko zastrto ali pa zgolj manj poznano. Gledalec preko tega ne spoznava le čara fotografije, temveč tudi njeno izrazno moč. Predvsem slednje je bilo ničkolikokrat zgodovinskega pomena, čeprav ob tem ne smemo pozabiti tudi na pomemben doprinos, ki ga je prinašala estetika fotografije kot taka," je še dodala.

Festival skozi žanrsko raznolikost razstav predstavlja različne fotografske pristope in prakse. Poleg razstav ponuja še delavnice, predavanja, okrogle mize in pogovore o fotografiji z gosti. Med njimi bo večkrat nagrajeni fotograf iz Velike Britanije Judah Passow, čigar dela pogosto objavijo vodilni ameriški in evropski časopisi in revije. Na britanskih univerzah velikokrat predava o fotonovinarstvu. Pogovoru se bosta pridružila fotoreporter Uroš Hočevar ter režiser in fotograf Boštjan Slatenšek.

Festival, ki bo trajal vse do konca septembra, se želi po navedbah organizatorjev osredotočiti na vse generacije fotografov ter tako predstaviti tudi kontinuiteto kakovostnega medija pri nas in hkrati predstaviti aktualno tujo fotografijo.

Razstave so na različnih lokacijah po mestu in tako povezujejo vse pomembnejše galerijske akterje v Mariboru. Med sodelujočimi so Umetnostna galerija Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Fotografski muzej Maribor, Društvo likovnih umetnikov Maribor, Mladinski kulturni center Maribor in Sinagoga Maribor. Na skupno 28 razstavah bodo predstavili okoli 50 fotografov.

Festival fotografije je prvič potekal leta 2016. Njegov namen je bil, da obeleži pomembno prelomnico v zgodovini mariborske fotografije - 80. obletnico delovanja Fotokluba Maribor.

"Ker je presegel pričakovanja in s strani občinstva požel željo, da se nadaljuje tudi v prihodnje, postaja tradicionalni. Zagotovo je festival mlad in se kot takšen se razvija, oblikuje, išče, a njegov cilj je jasen že od začetka - ozaveščati javnost in predvsem mlade o tem, kaj sploh kvalitetna fotografija je. Svet, v katerem živimo, je namreč poplavljen s fotografskim in vizualnim materialom, fotografija je vse bolj dostopna ter se tako kot glasbena, filmska in druge sorodne zvrsti, bori za avtorske pravice ter verodostojno reprezentacijo in referenčno vrednotenje," je še povedala Petra Čeh.