Svet 18.9.2018 6:00

Razstava Begunske zgodbe od Bovca do Devina uvod v niz dogodkov v spomin na konec 1. svetovne vojne

Gorica, 18. septembra - Z odprtjem razstave Begunske zgodbe od Bovca do Devina drevi ob 18. uri v galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž se bo začel niz dogodkov z naslovom Spomini/Memorie 1918-2018, ki je poklon KC Lojze Bratuž letošnji obletnici konca 1. svetovne vojne. Dogodki - koncerti, predavanja, okrogle mize - bodo potekali na Goriškem, Tržaškem in Videmskem.

Italija, Gorica. Kulturni center Lojze Bratuž. Foto: Jurij Paljk/STA Arhiv STA

Italija, Gorica.
Kulturni center Lojze Bratuž.
Foto: Jurij Paljk/STA
Arhiv STA

Razstavo Begunske zgodbe od Bovca do Devina v galeriji KC Lojze Bratuž v Gorici so pripravili v sodelovanju z Goriškim muzejem iz Nove Gorice, na odprtju bodo za glasbeni poklon poskrbeli člani društva Arsatelier in mladinskega pevskega zbora Emil Komel.

V soboto, 22. septembra, v KC Lojze Bratuž v Gorici in v nedeljo, 23. septembra, v Beneški palači v Naborjetu bo na sporedu večer glasbe in poezije z naslovom Ne jokej ljubica. Naslov ljudske pesmi je navdihnil mešani zbor Hrast in zborovodjo Hilarija Lavrenčiča za spored pesmi, ki govorijo o vojni na Goriškem. Nastopili bodo še otroški pevski zbor Veseljaki, kvartet violončelov in recitator.

Istoimensko zbirko zborovskih priredb vojaških in ljubezenskih pesmi Hilarija Lavrenčiča bodo 18. in 29. oktobra predstavili najprej v Gorici in pozneje v Ronkah.

Osrednji dogodek bo 7. oktobra v gledališču Verdi v Trstu, ko bosta orkester in zbor Slovenske Filharmonije pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča izvedla Mozartov Requiem. Kvartet solistov bodo sestavljala znana imena slovenske solopevske scene: prvak ljubljanske Opere tenorist Branko Robinšak, sopranistka Mojca Bitenc, mezzosopranistka Jadranka Juras in basist Peter Martinčič.

Slovenska Filharmonija bo v sklopu projekta Spomini/Memorie 23. oktobra gostovala tudi v Čedadu. V cerkvi svetega Frančiška bodo zbor, trobilni in tolkalni ansambel Slovenske filharmonije pod vodstvom Gregorja Klančiča izvedli osem novih vokalnih in vokalno-instrumentalnih del slovenskih skladateljev, ki so nastale za to priložnost. Dogodek pripravljajo v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev.

Niz predavanj bo 4. oktobra odprla predstavitev posebne izdaje slovenskega zgodovinskega magazina SLO ob 100-letnici konca prve svetovne vojne v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Napovedana so tri srečanja z raziskovalci in zbiratelji pričevanj, KC Lojze Bratuž pa bo 2. decembra gostil še okroglo mizo o današnjem pomenu takratnih dogodkov v kolektivnem spominu slovenske jezikovne skupnosti.

Niz dogodkov je nastal s prispevkom Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine v sklopu projektov za vrednotenje slovenskega jezika in kulture na temo prve svetovne vojne, so sporočili iz KC Lojze Bratuž.