Slovenija 18.9.2018 8:00

V CD slavnostna premiera mladinske romantične komedije Gajin svet

Ljubljana, 18. septembra - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj ob 19. uri v sklopu Naši filmi doma na vrsti slavnostna premiera mladinske romantične komedije Gajin svet. Film je režiral Peter Bratuša, ki je scenarij napisal s Špelo Oblak Levičnik. V ospredju je 11-letna Gaja (Tara Milharčič), ki je pogumna in odločna, prava Pika Nogavička sodobnega časa.

Ljubljana, Cankarjev dom. Cankarjev dom, kultura, umetnost, prireditev. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Cankarjev dom, kultura, umetnost, prireditev.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Gajin svet je sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje. Film opozarja na težave, s katerimi se na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti spleta. "S tem nagovarja tako najstnike kot tudi njihove starše, hkrati pa ne zanemarja dinamike, humorja, emocij in suspenza," so o filmu zapisali ob letošnjem 21. Festivalu slovenskega filma, na katerem je Gajin svet prejel vesni za posebne dosežke ter za masko (Nataša Sevčnikar).

Zgodbo v filmu pripoveduje deklica Gaja, pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke. Kot sodobna Pika Nogavička.

Ker se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji, Gaja skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky) živi v sveže razdrti družini, ki se poskuša spet postaviti na noge. Rada ima svojo učiteljico saksofona Emo (Ajda Smrekar), rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev.

Gaje nič ne ustavi, da mu ne bi ob strani stala na vsakem koraku. Skupaj držita tudi, ko je na vrsti napet kriminalni zaplet in je treba pomagati Tei in njeni prijateljici Daši (Gitica Jakopin), ki zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredeta v svet spletnih nevarnosti, piše na uradni strani filma, ki je nastal pri Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija.

Film je najprej navdušil žirijo festivala filmov za mlade Buzz@teen, ki je potekal kot del filmskega festivala v Motovunu, in prejel glavno nagrado v mednarodni konkurenci celovečernih filmov za otroke in mlade, nato pa je navdušil tudi otroško žirijo letošnjega filmskega festivala v Sarajevu, ki ga je razglasila za svoj najboljši film.

Peter Bratuša (1962) je študiral filmsko fotografijo v Zagrebu. Kot direktor fotografije in producent je posnel dva celovečerna filma, poleg Gajinega sveta tudi Prebujanja, in režiral več kot 250 reklamnih spotov. V zadnjih letih se je vrnil k igranemu programu s serijo Življenja Tomaža Kajzerja.