Svet 17.9.2018 12:42

FSK nagrado Živa za najboljši slovanski muzej podelil Muzeju emigracij iz poljske Gdynie

Praga, 17. septembra - Forum slovanskih kultur (FSK) je nagrado Živa za najboljši slovanski muzej letos podelil Muzeju emigracij iz mesta Gdynia na Poljskem. Letos so prvič podelili tudi nagrado za najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik, ki je pripadla ruskemu muzeju Kiži. Na prireditvi v Nacionalnem tehničnem muzeju v Pragi so podelili še več drugih nagrad.

Radlje ob Dravi. Forum slovanskih kultur. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Radlje ob Dravi.
Forum slovanskih kultur.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz FSK, se je letos za nagrado Živa za najboljši slovanski muzej ter najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik potegovalo 25 muzejev iz 12 slovanskih držav. Letos je prvič zmagovalcu pripadla tudi finančna nagrada v višini 3000 evrov.

Strokovna žirija, ki jo sestavlja 13 muzejskih strokovnjakov iz slovanskih držav in Muzejske evropske akademije, pa je letos prvič izbrala tudi prejemnika nagrade Živa za najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik. Prejel jo je ruski muzej Kiži.

Nagrado Živa za vodenje je prejel Arheološki park Viminacium v mestu Kostolac v Srbiji, Regionalni zgodovinski muzej v bolgarskem mestu Šumen je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce, Muzej sodobne umetnosti iz Zagreba pa je bil nagrajen za kreativnost.

Spominskemu parku in muzeju Lidice v vasi Lidice na Češkem je pripadla nagrada za pripovednost, Center za dediščino gradbeništva Plasy - Nacionalni tehnični muzej v mestu Plasy na Češkem pa je bil nagrajen za učinkovito rabo virov.

Kot je na podelitvi nagrade povedala direktorica FSK Andreja Rihter, je namen nagrade Živa povečevanje prepoznavnosti slovanskih muzejev in hkrati
krepitev njihove vloge na lokalni, regionalni in mednarodni ravni ter spodbujanje delovanja v duhu družbene odgovornosti.

Dodala je, da so preko nagrade v petih letih povezali že skoraj 100 slovanskih muzejev. Mnogi med njimi so tudi zavoljo Žive postali prepoznavnejši v širšem evropskem prostoru, kjer so dobili priložnost za promocijo, povezovanje in bili celo med prejemniki drugih evropskih muzejskih nagrad.

Letošnjo podelitev nagrad je FSK pripravil v sodelovanju z Nacionalnim tehničnim muzejem v Pragi in pod pokroviteljstvom češkega ministrstva za kulturo. Prvič so sicer nagrado, poimenovano po slovanski boginji Živi, podelili v Skopju, sledili so Sankt Peterburgu, Zadar in Bled.