Slovenija 19.9.2018 0:30

Pahor bo Narodni galeriji podelil državno odlikovanje

Ljubljana, 19. septembra - Predsednik republike Borut Pahor bo nocoj Narodni galeriji na slavnostni akademiji ob 100-letnici njenega delovanja podelil zlati red za zasluge za njen izjemen prispevek k oblikovanju slovenske kulturne identitete. Pahor je tudi častni pokrovitelj slovesnosti ob 100-letnici Narodne galerije.

Ljubljana. Predsednik republike Borut Pahor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Podelitvi, ki bo vrhunec slavnostnega tedna Narodne galerije, bo sledila krstna izvedba glasbenega dela Leona Firšta Zgodbe slik, napisanega v čast jubileju. Delo bo interpretiral Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije.

Slavnostni teden se je pričel v torek, na dan, ko je bilo pred 100 leti ustanovljeno Društvo Narodna galerija. To se je postopno razvilo v Narodno galerijo, kjer so ob jubileju pripravili veliko pregledno razstavo del Ivane Kobilca. Ta je na ogled še do 10. februarja.

Razstavo spremlja obsežna monografija, ki med drugim vsebuje dokumentarni katalog s skoraj 370 evidentiranimi deli Ivane Kobilca, šestimi skicirkami in številnimi pripravljalnimi fotografijami. Publikacija obenem podrobneje predstavlja sarajevsko in berlinsko obdobje slikarkinega ustvarjanja, zavrača nekatere starejše trditve o Ivani Kobilca in popravlja napačne življenjepisne podatke.

Na dan predstavitve monografije je bil vstop v galerijo brezplačen, v večernih urah so pripravili javna vodstva ob izbranih umetninah za odrasle in za družine z otroki, odprli razstavo del študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, ter razrezali torto velikanko.

V četrtek bo ob izidu nove knjige Pesmi iz galerije pred umetninami izbrane pesmi prebral avtor Andrej Rozman Roza, za petek pa napovedujejo monolog Polone Vetrih z naslovom Ivana: Podobe iz življenja slikarke Ivane Kobilca.