Slovenija 19.9.2018 10:25

Nagrada večernica Anji Štefan za pesniško zbirko Drobtine iz mišje doline

Maribor, 19. septembra - Dvaindvajseto večernico prejme Anja Štefan za pesniško knjigo za otroke Drobtine iz mišje doline, poroča Večer, ki nagrado za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo tudi podeljuje. Izročili ji jo bodo 27. septembra v Murski Soboti v okviru 23. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede.

Ljubljana. Knjiga Drobtine iz mišje doline avtorice Anje Štefan. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Knjiga Drobtine iz mišje doline avtorice Anje Štefan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Pisateljica Anja Štefan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica Anja Štefan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot piše v utemeljitvi, se izvrstna pesniška zbirka Drobtine iz mišje doline, ena najboljših sodobnih knjig poezije za otroke, osredotoča na življenje mišk kot pesemskih junakov: ti so drobni, a v svoji ustvarjalnosti v resnici veliki - zazrti so v lepoto sveta, igro besed, a tudi v manj prijetne resnice sodobnega časa, zato je zbirka izjemno aktualna.

Ena najbolj prepričljivih pesmi je Le pogumno, le za mano - upanje v možnost boljšega sveta se posredno, a natančno izrazi v sklepnih verzih besedila, ki ob tem ohranja poetiko sporočilnega minimuma. Ta je značilna tudi za druga besedila, tudi tista s "tabujskimi" motivi - ko okoli miške, ki je jedla grah, "grmi", da "vsak beži" (Grah) ali smrt prepreči miši in mišjaku, da bi pojedla medenjak (Medenjak).

Posodobitve izštevank (An ban), naštevalnih otroških ljudskih pesmi (Je miška, miška, miška nesla lešnik) in drugih besedil (Če miš prinese ti drobiž ...) so inovativne, taki so tudi zvočna igra (Sir), ritem in ponavljanje; pesmi zato omogočajo prepričljivo interpretativno branje najmlajšim.

Izročilo in aktualna sporočila se zlijejo v mozaično sestavljanko mišjega sveta, ki ga določa igrivost kot temeljna možnost doživljanja sveta. Ob tem je na njenem ozadju povsem jasno vpisana pot v "boljši svet"; a ne z velikimi in še manj moralističnimi besedami, ampak z "drobtinami" - krhkimi, skorajda nevidnimi okruški iz "življenjca", v katerem je možna iskrena vera v resnico, vrednote in lepoto.

Ne glede na to, da komisija pri odločanju ne upošteva likovne plati knjig, je ob tej slikanici vendarle treba posebej poudariti pomen ilustracij Alenke Sottler, ki z nizanjem in prepletanjem mišjih likovnih trenutkov (hišk, mačk, tačk in mišk) odlično nadgrajujejo "gladko nitko besed", je v utemeljitvi zapisal predsednik žirije Igor Saksida.

Za nagrado večernice so bili letos nominirani še Jana Bauer za otroški roman Groznovilca in divja zima, Miroslav Košuta za zbirko ugank Ponikalnice, Maša Ogrizek za pustolovsko knjigo Gospa s klobukom in Suzana Tratnik za mladinski roman Tombola ali življenje!.