Svet 20.9.2018 5:00

Za obnovo brazilskega Narodnega muzeja bo potrebno desetletje

Rio de Janeiro, 20. septembra - Za obnovo brazilskega Narodnega muzeja v Rio de Janeiru, ki je pogorel v začetku septembra, bodo po oceni organizacije Unesco potrebovali deset let. Oceno je Unesco podal na podlagi primerjave s podobnimi primeri. Požar, katerega vzrok zaenkrat ostaja neznan, je poleg samega poslopja uničil tudi večino neprecenljive muzejske zbirke.

Brazilija, Rio de Janeiro. Posledice požara v brazilskem narodnem muzeju, ki je skoraj popolnoma uničil muzej. Foto: Xinhua/STA

Brazilija, Rio de Janeiro.
Posledice požara v brazilskem narodnem muzeju, ki je skoraj popolnoma uničil muzej.
Foto: Xinhua/STA

Nacionalni muzej v Rio de Janeiru je najstarejši muzej v državi, v sedanji obliki je obstajal od leta 1892. Pred tem je bila stavba sedež portugalske kraljeve in kasneje brazilske cesarske družine.

Muzej se je ponašal z geološko, botanično, paleontološko in arheološko zbirko in je veljal za eno najpomembnejših razstavišč Južne Amerike. Zbirka je obsegala približno 20 milijonov eksponatov.

Poleg predmetov iz regije so v muzeju hranili tudi egipčanske mumije, grške kipe in etruščanske artefakte. Tam sta bila tudi najstarejši človeški fosil, najden na območju današnje Brazilije, in največji meteorit, ki so ga našli, težek 5,3 tone.

Po mnenju vodstva muzeja je bilo uničenih 90 odstotkov eksponatov.

Muzej se je sicer zadnja leta soočal s pomanjkanjem sredstev, leta 2015 so ga pod predsednico iz leve Delavske stranke Dilmo Rousseff zaradi pomanjkanja sredstev za vzdrževanje celo zaprli.

"Dela bodo trajala več let. Ni čarobne rešitve, da bi muzej obnovili v nekaj mesecih," je po pisanju tujih tiskovnih agencij povedala predstavnica Unesca Marlova Jovchelovitch Noleto.