Slovenija 20.9.2018 5:00

Maribor od danes v znamenju festivala klasične glasbe

Maribor, 20. septembra - S koncertom rezidenčnega orkestra festivala pod umetniškim vodstvom Nicolasa Altstaedta, ki se bo predstavil z deli angleškega velikana Edwarda Elgarja ter v Londonu nastalo simfonijo Josepha Haydna, se v Mariboru danes začenja devetdnevni Festival Maribor. Letošnji niz koncertov vrhunske klasične glasbe bo v znamenju moči glasbe in strasti srca.

Ljubljana. Orkester. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Orkester.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na petih koncertih osrednjega programa bodo po besedah vodje festivala Barbare Švrljuga Hergovich na različnih lokacijah odkrivali strast v njenih mnogoterih podobah - od Haydnove strasti do lepote do Beethovnove strasti do svobode, od Mozartove strasti do življenja do Wagnerjeve strasti do popolne odrešilne umetnosti.

Mariborski festival bodo 28. septembra zaključili s koncertom Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Gergelyja Duboczkyja ter štirih izjemnih hornistov - Davida Kutasa, Laszla Seemana, Mahirja Kalmika in Boštjana Lipovška.

Za festivalom je sicer že več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in od takrat nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja.

Festival vabi vrhunske glasbenike, domače in tuje, ki glede na vsebinsko iztočnico festivala izvajajo skrbno izbrane sporede in to v različnih zasedbah - od komornih do orkestrskih.

Stalnica v programskem konceptu ostaja predstavitev in promocija mladih slovenskih umetnikov, ki jim skupno koncertiranje z velikani klasične glasbe omogoča odlično izkušnjo in referenco. Ob tem bo del dogodka spet otroški festival z vodilnimi mariborskimi glasbeno-pedagoškimi silami, predvsem s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor ter z zavodom Mars.