Svet 20.9.2018 13:40

V igri za man bookerja dela, ki raziskujejo anatomijo bolečine

London, 20. septembra - Na ožjem seznamu nominirancev za literarno nagrado man booker, ki jo podeljujejo proznim delom, prvotno izdanim v angleščini, so Anna Burns, Esi Edugyan, Daisy Johnson, Rachel Kushner, Richard Powers in Robin Robertson. Britanska avtorica Daisy Johnson je s 27 leti najmlajša pisateljica, nominirana za to prestižno nagrado, vredno 50.000 funtov.

Finaliste za nagrado je danes dopoldne v prostorih Man Group, pokrovitelja nagrade, razglasil predsednik žirije Kwame Anthony Appiah. Dejal je, da "je vsako od nominiranih del čudež slogovnega izuma, v katerem glavno vlogo prevzema jezik". In čeprav so nominirana dela vpeta v zelo različne svetove, vsa raziskujejo anatomijo bolečine in so hkrati polna upanja.

Daisy Johnson je nominirana za prvenec Everything Under, ki spremlja leksikografko na poti iskanja svoje matere. Žirija ga je opisala kot "moderno različico Sofoklejevega Ojdipa". Leta 1990 rojena avtorica je najmlajša nominiranka v zgodovini podeljevanja nagrade, ni pa edina 27-letnica, kadar koli nominirana za nagrado - po pisanju The Guardiana jih je 27 leta 2013 ob razglasitvi ožjega seznama štela tudi novozelandska pisateljica Eleanor Catton, ob razglasitvi njenega zmagovalnega romana The Luminaries pa je že bila leto starejša.

Poleg Daisy Johnson sta se na ožjem seznamu znašla še dva avtorja iz Združenega kraljestva - Anna Burns in Robin Robertson. Anna Burns stoji za romanom Milkman, v katerem skozi oči mladega dekleta spregovori o svojih izkušnjah o življenju na Severnem Irskem. Škotski pesnik Robertson pa v svojem romanu v verzih The Long Take spregovori o posttravmatski stresni motnji vojnega veterana, ki doživi in preživi dan D.

Kanadska avtorica Esi Edugyan v delu Washington Black raziskuje rasno vprašanje skozi resnično zgodbo 11-letnega sužnja na plantaži sladkornega trsa na Barbadosu.

Na ožjem seznamu sta tudi dva ameriška avtorja. Rachel Kushner je nominirana za roman The Mars Room, ki prek zgodbe o revščini in pristanku v ječi premleva vprašanja spola, razreda in ameriških sanj. Richard Powers pa je nominiran za delo The Overstory, za zgodbo o devetih neznancih, ki poskušajo rešiti zadnjih nekaj hektarjev pragozda.

Nominirance je izbrala žirija v sestavi Appiah, Val McDermid, Leo Robson, Jacqueline Rose in Leanne Shapton. Zmagovalec bo znan 16. oktobra.

Lani je nagrado man booker, ki jo podelijo avtorjem katere koli nacionalnosti, ki pišejo v angleščini, njihova dela pa so bila izdana v Združenem kraljestvu ali na Irskem, dobil ameriški avtor George Saunders za roman Lincoln in the Bardo.

Poleg nagrade man booker obstaja še nagrada mednarodni man booker, namenjena prevodnim delom v Veliki Britaniji. Nagrado 50.000 funtov si avtor razdeli s prevajalcem. Letošnjo nagrado je dobil roman Flights (Beguni) poljske pisateljice Olge Tokarczuk, ki ga je v angleščino prevedla Jennifer Croft.