Svet 21.9.2018 5:00

Rimski Kolosej bo do konca leta dobil nov muzej

Rim, 21. septembra - V znamenitem Koloseju v Rimu bodo do konca leta odprli nov muzej. Uredili ga bodo v prostorih, kjer so doslej pripravljali občasne razstave. Po besedah direktorice arheološkega parka Kolosej Alfonsine Russo bodo v njem obiskovalcem približali zgodovino tega pomembnega spomenika.

Italija, Rim. Rimski Kolosej. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Rimski Kolosej.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ko je na predstavitvi aktivnosti arheološkega parka v prihodnjem letu še povedala Alfonsina Russo, bodo v muzeju predstavili tudi eksponate, ki so jih pridobili v sklopu najnovejših arheoloških izkopavanj. Pri tem bodo uporabili najsodobnejše tehnologije. V letu 2019 načrtujejo tudi odprtje muzeja Rimskega foruma.

Za izboljšanje varnosti tako samega spomenika kot obiskovalcev nameravajo po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA nameniti sedem milijonov evrov. Med drugim bodo postavili več sodobnejših nadzornih kamer, izboljšali pa bodo tudi razsvetljavo tako v samem Koloseju kot tudi v njegovi okolici. "Varnost je pomemben vidik ne le v smislu spomeniškega varstva, ampak gre tudi za varnost obiskovalcev," je besede Alfonsine Russo povzela APA.

Kolosej ali Flavijski amfiteater velja za enega največjih arhitekturnih in inženirskih dosežkov rimske arhitekture. Graditi so ga začeli leta 72, njegova višina se giblje od 189 do 156 metrov. Pokriva območje 24.000 kvadratnih metrov, v njem pa je bilo prostora za 50.000 gledalcev.

V Koloseju so skoraj 450 let prirejali gladiatorske igre in igre z živalmi pa tudi pomorske bitke in uprizoritve mitoloških dram.

Poleg Rimskega foruma je Kolosej danes ena največjih turističnih zanimivosti Italije. Letno v njem naštejejo sedem milijonov obiskovalcev.