Slovenija 21.9.2018 0:30

V Cankarjevem domu bodo razglasili Rožančevega nagrajenca

Ljubljana, 21. septembra - Po pogovoru z nominiranci za 26. Rožančevo nagrado bodo drevi v Cankarjevem domu razglasili letošnjega dobitnika nagrade za najboljšo zbirko esejev. Zanjo so nominirani Andrej Capuder za knjigo Zamrznjene besede, Jasmin B. Frelih za delo Bleda svoboda, Peter Kovačič Peršin za Stopinje v pesku zgodovine in Urša Zabukovec za knjigo Vseživo.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Capuder je v zbirko Zamrznjene besede (Mohorjeva založba Celovec) uvrstil besedila, ki se sučejo okrog vprašanj: o čem sem premišljeval vse življenje, kaj sem bral, kaj sem razumel, na kaj ne najdem odgovora ipd.

Frelihova knjiga Bleda svoboda (Cankarjeva založba) bralcu odpira svet mladih, svobodne generacije, ki pa jo dogodki v svetu potiskajo v stiske - literarne, ekonomske, socialne.

Zbirka Kovačiča Peršina Stopinje v pesku (Distribucija Buča in društvo Knjižna zadruga) je sestavljena iz štirih esejističnih sklopov o temah somračja, poraza, tragedije in streznitve, ki jih je mogoče razumeti kot razčlembo novejše slovenske zgodovine.

Urša Zabukovec je eseje napisala v Španiji, kjer živi. Zbirka Vseživo (KUD Logos) združuje 21 esejev, ki so razporejeni tako, da zarišejo zgodbo avtoričinega življenja v času pisanja.

Podelitev nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Lani je nagrado, ki jo podeljuje Društvo Marjana Rožanca, prejel Miha Pintarič za zbirko Dvojni presledek.