Slovenija 21.9.2018 9:11

V Kranju prvi festival za mesto in klavir Pianopolis

Kranj, 21. septembra - S koncertom pianistke Olge Scheps se bo drevi ob 20. uri v dvorani Stolpa Škrlovec začel prvi Pianopolis - festival za mesto in klavir. Tridnevni festival z nastopi domačih in mednarodnih glasbenikov je napovedal že junijski ulični koncertni maraton, na katerem je v središču Kranja nastopilo 38 pianistov.

Hrvaška, Zagreb. Klavir, instrument, tipke, klaviatura, skladanje, glasba. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Klavir, instrument, tipke, klaviatura, skladanje, glasba.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Prvi festival za mesto in klavir bo v treh večerih v kranjskem stolpu Škrlovec povezal sodobne, klasične, jazz, elektronske in avtorske zvoke klavirja. Pianopolis organizira Layerjeva hiša s programskima partnerjema PianoRoom in KUD Kataman ter s podporo Mestne občine Kranj, Prešernovega gledališča Kranj, Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter Glasbene šole Kranj.

Kot so sporočili iz Layerjeve hiše, bo festival drevi odprla Olga Scheps, ki velja za eno izmed najbolj nadarjenih mladih pianistk v svetovnem merilu. Nastopila je na več uglednih festivalih in koncertih po Italiji, Danskem, Aziji, ZDA in drugod. Podpirata jo Nemški narodni akademski sklad in sklad Deutsche Stiftung Musikleben.

V soboto se bosta predstavila klasično izobražena angleška skladateljica, pianistka, violinistka in producentka Poppy Ackroyd, ki je članica zasedbe Hidden Orchestra, sodeluje pa tudi s številnimi drugimi glasbeniki, umetniki, filmskimi ustvarjalci, animatorji, plesalci in igralci, ter slovenski pianist Jure Goručan, ki je en najzanimivejših slovenskih pianistov in je čedalje bolj uveljavljen tudi drugod po svetu.

V nedeljo bosta kot rezultat glasbene rezidence Layerjeve hiše v okviru projekta Dvocikel skupaj nastopila Bowrain in Rok Zalokar. Tine Grgurevič je skladatelj, pianist in producent, ki od leta 2014 ustvarja pod imenom Bowrain, kar pooseblja njegovo elektronsko eksperimentalno vizijo. Jazz pianist in skladatelj Rok Zalokar pa je član avantgardne pop skupine Kukushai, zasedb Dvojina ter Vsemogočni Mlin in vodja svojega tria.