Slovenija 22.9.2018 5:00

S slovesnim odprtjem na Bledu se začenjajo letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine

Bled, 22. septembra - Z današnjim otvoritvenim dogodkom na Bledu se po Sloveniji začenjajo tradicionalni, 28. Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in 6. Teden kulturne dediščine (TKD). Do 6. oktobra se bo po v vsej državi zvrstilo 430 dogodkov, posvečenih kulturni dediščini, na katerih organizatorji pričakujejo skupaj okoli 50.000 ljudi.

Bled. Bled, Blejski otok, jezero. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Bled.
Bled, Blejski otok, jezero.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Bled je letošnji gostitelj uvodnega dogodka in tudi desetine drugih dogodkov, ki se bodo po Sloveniji v podporo promociji kulturne dediščine zvrstili v prihodnjih dveh tednih, letos na temo Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost.

Kot je ta teden na novinarski konferenci na Bledu pojasnila koordinatorica DEKD in TKD Nataša Gorenc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), izbor letošnje teme sovpada ne le z evropskim letom kulturne dediščine, temveč tudi s skupno evropsko temo Evropska dediščina: delimo si jo. Po številu dogodkov na število prebivalcev se Slovenija v evropskem merilu letos uvršča v sam vrh.

Pri pripravi programa, ki združuje stroko, pedagoge, šolsko mladino, lokalne skupnosti, društva in zainteresirano javnost v prepoznavanju, odkrivanju, varovanju in širjenju pozitivnega odnosa do dediščine, sodeluje skoraj 500 organizacij.

Kot je povedal generalni direktor ZVKDS Jernej Hudolin, ni naključje, da so letos za odprtje DEKD izbrali prav Bled. "Bled je poln spomenikov, zgodb in s tem tudi priložnosti," je poudaril Hudolin in dodal, da so iz ostalin preteklosti tu nastale številne uspešne zgodbe, ki bodo tudi v prihodnje gradile identiteto tega prostora.

Dopoldansko slovesno odprtje DEKD, ki se ga bo po napovedih udeležil tudi minister za kulturo Dejan Prešiček, bo posvečeno blejski zgodovini, saj bo na humoren način na platnu in v živo prikazanih pet poglavij iz blejske preteklosti. Blejska dediščina sega globoko v začetek srednjega veka, ko je bil zgrajen Blejski grad in leta 1004 Bled v pisnih virih tudi prvič omenjen.

Član pripravljalnega odbora Zavoda za kulturo Bled Marko Vidic je pojasnil, bodo na prireditvi razjasnjene okoliščine začetka blejskega gospostva, predstavljen bo obisk Primoža Trubarja na gradu, pojasnjeno, kako so se v zgodovino vpisale pogumne Blejke, izpostavljen recept Arnolda Riklija in opredeljena povezava kralja Aleksandra I. Karađorđevića z Bledom.

Bled bo danes popestrilo tudi drugo dogajanje. Med drugim bodo na ogled spominska soba bohinjske železnice, izdelava pleten, kovanje kroparskih žebljev in poslikava panjskih končnic. V nedeljo pa bodo odprli prenovljene spominske plošče zaslužnim začetnikom blejskega turizma, znamenitim blejskim hotelirjem.