Slovenija 21.9.2018 14:57

V fokusu 24. Mesta žensk Marwa Arsanios in Simona Semenič

Ljubljana, 21. septembra - Oktober bo zaznamoval 24. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. V sredo, 3. oktobra, ga bodo v Kinodvoru uvedle predfestivalske projekcije avtobiografskega dokumentarca Maje Weiss My Way 50, naslednji dan pa bosta festival v Galeriji Škuc odprla panel in razstava vizualne umetnice iz Libanona Marwe Arsanios Kdo se boji ideologije?

Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče. Avtorica Simona Semenič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče.
Avtorica Simona Semenič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na razstavi, ki bo v Galeriji Škuc na ogled do 31. oktobra, se umetnica "ukvarja z mnoštvom različnih vprašanj, vezanih na ženska osvobodilna gibanja, avtonomna gibanja, ekofeminizem, na vprašanje skrbstvenih delavk in reprezentacije žensk v medijih in umetnosti", je za STA pojasnila programska vodja festivala Teja Reba in dodala, da bodo razstavo pospremile tudi delavnice, pogovori in predavanja.

Na otvoritvenem panelu se bodo denimo spraševali, ime česa je svoboda, na eni od delavnic pa bodo skozi razstavo Marwe Arsanios srednješolce spodbujali k proaktivnosti. Njena dela so namreč angažirana, njen pristop pa eksperimentalen, zato zahtevajo aktivnega gledalca in kot taka ponujajo idealno vstopno gradivo za spodbujanje kritičnega mišljenja.

Poleg Marwe Arsanios je v fokusu letošnje izdaje, ki se bo odvil na različnih lokacijah v Ljubljani, tudi ustvarjanje Simone Semenič, katere premiera performansa v trajanju Do zadnjega bi morala biti današnji predfestivalski dogodek, a je odpadel. A kot je zagotovila Teja Reba, drugi dogodki iz sklopa Abonma Simona Semenič, ki bodo utripali cel oktober, ostajajo. Na sporedu sta med drugim performans Jaz, žrtev in performans drugič, okrogla miza o uprizarjanju nove dramatike ter premierna uprizoritev besedila Simone Semenič Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Janeza Janše.

Še dve izpostavljeni slovenski avtorici iz festivalskega sklopa Mesto umetnic, ki ju po besedah Teje Reba predstavljajo mednarodni javnosti, sta Lana Zdravković in Nataša Živković. Prva se bo predstavila s premiero performansa No.1, druga s premiero performansa Sine. V mednarodnem programu pa je Teja Reba predstavila še Lucy McCormick iz Velike Britanije, ki bo v Kinu Šiška nastopila s projektom Trojna grožnja, temu pa bo sledil koncert raperke Gnučči, Beograjčanke, živeče na Švedskem.

Mesto žensk, katerega mednarodno dogajanje bo doseglo višek med 4. in 8. oktobrom, organizatorji posvečajo vsem neustrašnim ženskam, borkam in borcem za svobodo, pozabljenim in opevanim, in vsem pogumnim, ki jih poznamo in ki jih morda nikoli ne bomo spoznali, so zapisali na spletni strani.

Kot je dejala Teja Reba, se festival vsako leto naveže na aktualno dogajanje v lokalnem in mednarodnem okolju, na katero se želijo odzvati. "Ter ob tem razmisliti, kaj je alternativa masovnemu ustrahovanju ljudi, in predlagati mobilizacijo skozi idejo čustva poguma, s proaktivno držo, ki temelji na zatiranju ustrahovanja in na drugi strani apatije."

Med dogodki, ki so v zadnjem času napolnjevali slovenski javni prostor, je med drugim izpostavila napad na Simono Semenič in Majo Smrekar ob podelitvi Prešernovih nagrad, finančne reze ministrstva za kulturo, sovražni govor v predvolilni kampanji, "ki naznanja ne samo pohod nacionalizma, konservativizma, temveč tudi odpira prostor možnostim, da se reče karkoli".