Slovenija 21.9.2018 11:50

Podelili nagradi za mednarodne dosežke slovenskih muzejev in galerij

Brežice, 21. septembra - V Brežicah so v sklopu kongresa slovenskih muzealcev podelili nagrade Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) Slovenija. Za delo na mednarodnem področju jo je za projekt SWICH prejel Slovenski etnografski muzej, za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme pa za projekt Daleč, tako blizu - BIO 25 Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Ljubljana. Kulturni minister Dejan Prešiček. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kulturni minister Dejan Prešiček.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Komisija je projektu SWICH - Sharing a World of Inclusion; Creativity and Heritage (Delitev sveta vključenosti, ustvarjalnosti in dediščine) nagrado podelila zaradi mednarodnega medpartnerskega sodelovanja v okviru Evrope, interdisciplinarnega pristopa, participativne ter inkluzivne razstave in mednarodne prepoznavnosti.

V utemeljitvi je navedeno tudi vzpodbujanje ustvarjalnega dialoga, spodbujanje nove univerzalne odgovornosti za dediščino med (etnografskimi) muzeji v diaspori s skupnostmi, iz katerih muzejski predmeti izvirajo, prepoznavnost ICOM-ovih načel in vpliv na razvoj stroke v slovenskem prostoru z naslavljanjem vprašanj zbiralne politike za prihodnost in vprašanj uporabe digitalne tehnologije.

Projekt SWITCH je potekal med novembrom 2014 in septembrom 2018. Vključeval je deset evropskih etnografskih muzejev in muzejev svetovnih kultur, njegov cilj pa je bil premisliti vlogo in poslanstvo tovrstnih muzejev danes. V sodelovanju s partnerskimi muzeji, umetniki in ciljnimi družbenimi skupinami je projekt obravnaval razmerja med zunajevropskimi zbirkami in ljudmi v sodobni družbi, upoštevajoč specifičnost zgodovinskega in družbenopolitičnega konteksta, v katerem delujejo muzeji, ter vizije muzejske stroke na področju zbiranja in predstavljanja zunajevropskih zbirk vsakega sodelujočega muzeja.

Projektu Daleč, tako blizu, 25. bienale oblikovanja (BIO 25) je komisija nagrado podelila za promocijo letošnje ICOM-ove teme: Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci, načel mednarodnega transdisciplinarnega sodelovanja, mednarodne prepoznavnosti in vzpostavljanja mednarodnega dialoga.

V utemeljitvi je navedeno še spodbujanja razmišljanja o vlogi muzeja ter razvijanje novega formata bienala, spodbujanje naravne in kulturne raznolikosti, prepoznavnost ICOM-ovih načel ter vzpodbujanje kreativnega razmisleka o razpisani temi preko vzorčnega modela kulturne in socialne inovacije s primerom uporabe dediščine in lokalne problematike kot sredstev za produkcijo novega, ki jih udejanja projekt.

BIO 25 je potekal med 25. majem in 29. oktobrom 2017 in je v obliki produkcijsko-razstavnega projekta temeljil na procesu sodelovanja različnih akterjev iz Slovenije in Evrope, od posameznikov do institucij. Povezoval je 55 partnerjev (muzejev, kulturnih in izobraževalnih institucij, ministrstev, vladnih organizacij, občin, podjetij, civilnih iniciativ) z več kot 80 mednarodnimi strokovnjaki in ustvarjalci. Zasnovan je bil kot mednarodna platforma za nove pristope v oblikovanju, kjer so interdisciplinarne skupine razvijale alternative obstoječim sistemom vsakdanjega življenja.

Edine muzejske nagrade za mednarodne dosežke slovenskih muzejev in galerij je v četrtek, prvi dan kongresa, podelil minister za kulturo Dejan Prešiček, so sporočili iz ICOM-a.

Teme tridnevnega kongresa so hiperpovezani muzeji, novi pristopi, novi obiskovalci in evropsko leto kulturne dediščine. Na kongresu se pod eno streho srečujejo številni v muzejih zaposleni strokovnjaki.