Slovenija 22.9.2018 6:00

Prva premiera na velikem odru ljubljanske Drame Tatovi v režiji Ivane Djilas

Ljubljana, 22. septembra - V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Drama Ljubljana, kjer se letos potapljajo v intimo, bodo novo sezono na velikem odru začeli z nocojšnjo premiero igre nemške avtorice Dee Loher Tatovi v režiji Ivane Djilas. Kot pravijo ustvarjalci, so Tatovi ljudje, ki si zatiskajo oči pred resnico, ki ropajo sami sebe in so tatovi lastnega življenja.

Maribor, LGM. Režiserka Ivana Djilas. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor, LGM.
Režiserka Ivana Djilas.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Besedilo nemške dramatičarke iz leta 2010 po besedah ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja zasleduje rdečo nit letošnje sezone, ki v središče postavlja posameznika in njegovo intimno doživljanje sveta. Program je nastal z mislijo na kaotičen, hiter in nepregleden svet, v katerem so ljudje vedno bolj osamljeni, brez resnične intime, obkroženi z raznimi strahovi in -izmi.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala dramaturginja Darja Dominkuš, Tatovi govorijo o ljudeh na obrobju mest, ki ne čutijo pomanjkanja in stiske ter potrebe, da bi zašli na kriva pota, a vseeno s svojim življenjem niso zadovoljni, počutijo se, da življenje ni tam, kjer so oni, da teče v paralelnem svetu. Zatiskajo si oči pred resnico. "Eni se zatekajo v sanjarije, drugi si delajo iluzije in želijo napredovati v službi, tretji eliminirajo vsako motnjo, ki jim pride na pot, četrti pa preprosto obupajo in se poslovijo od življenja," je ponazorila.

Dea Loher v Tatovih prepleta fragmentarne zgodbe 12 dramskih oseb, ki si v posameznih prizorih v različnih kombinacijah in odnosih tudi prekrižajo pot. Mikrokozmos vsake od njih postane del kompleksne mreže medsebojnih odnosov, ki ustvarjajo tragikomično panoramo ljudi sodobnega časa, so pojasnili pri Drama Ljubljana, kjer je predstava predpremiero doživela v petek.

V igri ni glavnega junaka. Prikazuje številne drobne dogodke, mimobežne situacije in zaplete dolgoletnih parov: Finn Tomason se nekega jutra zbudi in se zave, da noče več vstati, njegova sestra Linda je videla volka, a ne ve, s kom bi spregovorila o tem, njun oče Erwin mora na operacijo sive mrene, a bi se raje pogovarjal o vremenu ali zvezdah. Moniki Tomason ponudijo v službi napredovanje, a pod pogojem, da bo odslej delala v tujini. Gospod in Gospa Schmidt imata občutek, da ju obiskuje neka žival, ki pušča sledove, a je nikoli ne vidita. Mira je noseča, noče imeti tega otroka, a želi ostati skupaj z otrokovim očetom Josefom. Josef si želi otroka in se odloči, da bo rešil Mirino težavo. Irin mož je izginil iz hotelske sobe in policist Tomas dela zapisnik o tem. Gaby je komajda ušla Rainerjevemu napadu in sprašuje policista, ali lahko prijavi napad šele pozneje, če bi jo spet napadel.

V prvi slovenski uprizoritvi Tatov igrajo Jurij Zrnec, Nina Valič, Aleš Valič, Rok Vihar, Vanja Plut, Bojan Emeršič, Saša Pavšek, Gregor Baković, Eva Jesenovec, Saša Mihelčič, Boris Mihalj in Silva Čušin.

Besedilo je prevedla Mojca Kranjc, scenografijo podpisuje Branko Hojnik, kostumografijo Jelena Proković, glasbo Boštjan Gombač. Oblikovalka giba in asistentka režiserke je Maša Kagao Knez, lektorica je Tatjana Stanič, oblikovalka videa Vesna Krebs, oblikovalka luči Mojca Sarjaš, asistentka kostumografinje Katarina Šavs in asistentka scenografa Sara Slivnik.