Slovenija 24.9.2018 5:00

Deseti festival Sonica s šestimi večeri glasbe in podob

Ljubljana, 24. septembra - Z otvoritvenim koncertom v Cankarjevem domu se bo danes v Ljubljani začel 10. festival Sonica. Pod imenom Pre/Občutljivost bo na več lokacijah po mestu ponudil šest večerov na presečišču podobe in zvoka.

Organizatorji v Muzeju tranzitornih umetnosti - MoTA so na uvodni večer umestili premierno izvedbo kompozicije Tone Patterns newyorškega skladatelja in vizualnega umetnika Tristana Pericha. Za njim pa bosta nastopila kontrabasist Yair Elazar Glotman in eksperimentalni glasbenik Mats Erlandsson s predstavitvijo elektroakustičnega ploščka Negative Chambers, ki sta ga v Ljubljani nadgradila v enotedenskem sodelovanju s tremi domačimi glasbeniki mlajše generacije Katarino Kozjek (violončelo), Anastazijo Krenn (viola) in Žigom Murkom (pozavna).

Program Sonice bo po že ustaljeni praksi potekal več dni, tokrat pa prvič še pogumneje vstopa v javno institucijo, saj bo več dogodkov potekalo v Cankarjevem domu. V njem bosta poleg otvoritvenega še dva osrednja dogodka letošnje izdaje. V petek, 28. septembra, bo na koncertu ob desetletnici nastopil iranski avtor Ata Ebtekar aka Sote, ki bo ob spremljavi vizualnih podob Tarika Barrija predstavil projekt Sacred Horror in Design. Sledili bodo saksofonist Jason Sharp ter skladatelj in izvajalec Adam Basanta, predstavnika sodobne montrealske zvočne scene, ter slovenska futuristična jazz avdio-vizualna zasedba Container Doxa.

Večer kasneje pa bo Klub CD prizorišče velikega festivalskega finala z rojstnodnevno zabavo, na kateri bo nastopil kultni newyorški glasbenik William Basinski. Sledili mu bodo 30-minutni glasbeni seti slovenskih ustvarjalcev.

V Rogu bodo 28. septembra v sklopu festivala nastopili "prvaki in prvakinje underground zvokov iz Londona in Ljubljane" - Actress, Lee Gamble, Ninabelle ter Christian Kroupa, v Kinu Šiška pa se dan prej obeta festivalski večer v znamenju eklektičnih in raziskovalnih klubskih praks festivalske mreže Shape.

Delovanje platforme Shape, izzivi, s katerimi se sooča, in priložnosti, ki jih nudi glasbenikom, bo festival predstavil v spremljevalnem delu, ki bo namenjen osvetlitvi različnih vidikov glasbenega posla. Spremljevalni del bo ponudil tudi nekaj razstav, med drugim instalaciji kanadskega umetnika Adama Basante in razstavo umetniškega kolektiva BridA.