Svet 23.9.2018 6:00

Dylan bo izdal ploščo z doslej neobjavljenimi posnetki za album Blood on the Tracks

New York, 23. septembra - Kantavtor in nobelovec za literaturo Bob Dylan bo izdal album, na katerem bodo zbrani studijski posnetki, ki so nastali za njegovo ploščo album Blood on the Tracks iz leta 1975, a nato niso bili vključeni nanjo. Kot je sporočila njegova glasbena založba, bo album Bob Dylan - More Blood, More Tracks - The Bootleg Series Vol. 14 izšel 2. novembra.

ZDA, Washington. Glasbenik Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Glasbenik Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking. Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Album Blood on the Tracks je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ob izidu naletel na mešane odzive, pozneje je obveljal za enega najboljših Dylanovih albumov tako pri kritikih kot tudi pri oboževalcih.

V pesmih se odražajo napetosti, ki jih je glasbenik, ki se je tedaj ločeval od svoje prve žene Sare, doživljal v osebnem življenju. Redkobesedni Dylan, ki je bil tedaj že desetletje pod budnim očesom javnosti, o izvoru svojih pesmi ni želel govoriti.

Album je Dylan najprej v celoti posnel v New Yorku. Ker pa mestoma ni bil zadovoljen z zvokom, se je vrnil v rojstno Minnesoto in nekatere pesmi posnel na novo.

Kot še piše AFP, so posnetki s snemanja v New Yorku danes zelo cenjeni pri zbirateljih, na albumu pa bodo prvič združeni prav vsi. Dylan sicer pri 77 letih še vedno koncertira, veliko časa pa posveča tudi ohranjanju svoje glasbe. Izdal je že več svojih še neobjavljenih posnetkov, med drugim je izšel set posnetkov s koncertov v živo, ki vsebuje 36 CD plošč.

Album Bob Dylan - More Blood, More Tracks - The Bootleg Series Vol. 14 bo dostopen na CD-ju ali na dveh LP-jih.

V Minnesoti rojeni Dylan s pravim imenom Robert Allen Zimmerman je v svoji več kot 50-letni karieri z glasom, kitaro, klavirjem in ustno harmoniko raziskoval ameriško glasbeno tradicijo, od folka, bluesa, countryja do gospela, rock and rolla in rockabillyja, pa tudi irsko folk glasbo in jazz.

Leta 2016 je prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Po razglasitvi novice se je sprva zavil v molk. Kot je kasneje sporočil, je ob novici "ostal brez besed". Tudi podelitve nagrade se "zaradi drugih obveznosti" ni udeležil, s čimer je razburil mnoge.