Svet 24.9.2018 6:00

V Guggenheimovem muzeju v Bilbau predstavitev Thannhauserjeve zbirke

Bilbao, 24. septembra - V Guggenheimovem muzeju v Bilbau je na ogled razstava del iz zbirke Thannhauser. Kot piše na spletni strani muzeja, so dela iz omenjene zbirke prvič, odkar jih Guggenheimov muzej v New Yorku pred skoraj pol stoletja pridobil, na ogled izven New Yorka.

ZDA, New York. Guggenheimov muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Guggenheimov muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Justin K. Thannhauser (1892-1976) je leta 1963 ob zaključku svoje kariere trgovca z deli moderne umetnosti v Evropi in ZDA napovedal, da bo najpomembnejša dela iz svoje zbirke, ki pokriva obdobje stotih let, zapustil fundaciji Solomon R. Guggenheim v New Yorku. Njegova vdova Hilde Thannhauser (1919-1991) je fundaciji v letih 1984 in 1991 dodatno podarila še nekaj del.

Danes Thannhauserjeva zbirka v Guggenheimovem muzeju ponuja izjemen vpogled v avantgardno umetnost poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja v Franciji; v njej so z deli zastopani Paul Cezanne, Edgar Degas, Edouard Manet, Vincent van Gogh in drugi umetniki, ki so si prizadevali, da bi se osvobodili akademizma in ki so začeli upodabljati drugačne teme.

Njihovo eksperimentiranje z materiali in ustvarjalnimi metodami na prelomu stoletja je postavilo temelje za razvoj radikalnih novih stilov v naslednjem stoletju, ko so na prizorišče stopili umetniki, kot sta bila Georges Braque in Pablo Picasso.

Kot še piše na muzejski spletni strani, razstava v Bilabu poudarja tudi pomembno vlogo družine Thannhauser, ki v tistem času med zbiratelji ni imela primerjave. Justin Thannhauser je o svoji zbirki povedal: "Upam, da jo bodo cenili. Posvetil sem ji celo življenje."

Razstava bo na ogled do 24. marca 2019.