Svet 25.9.2018 6:00

Konec oktobra vrata odpira Muzej lepih umetnosti v Budimpešti

Budimpešta, 25. septembra - Muzej lepih umetnosti v Budimpešti bo po treh letih prenove vrata javnosti spet odprl 31. oktobra, so v ponedeljek po pisanju madžarske tiskovne agencije MTI napovedali na madžarskem ministrstvu za kulturo. Ob novih stalnih razstavah se bodo posvetili tudi začasnim, ki bodo obeležile prihajajočo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija.

Direktor muzeja Laszlo Baan je po navedbah MTI dejal, da so v sklopu obnovitvenih del posodobili okoli 40 odstotkov stavbe, ustvarili nove razstavne prostore ter zamenjali ogrevalni in prezračevalni sistem.

Kot je zapisano na spletni strani muzeja, bodo razstavne prostore v obnovljenem muzeju odprli v dveh delih: prostore v kleti in rekonstruirano Romansko dvorano, ki bo javnosti na ogled prvič po uničenju v 2. svetovni vojni, bodo odprli 31. oktobra, nove stalne razstave pa bo mogoče obiskati sredi leta 2019.

Zahvaljujoč ponovni združitvi zbirke z zbirko madžarske Narodne galerije bodo stalne razstave v Muzeju lepih umetnosti urejene po novem konceptu. Po več kot štirih desetletjih odsotnosti se bo v muzej vrnila madžarska likovna umetnost, tako da bo na enem mestu predstavila zgodovino svetovne in madžarske umetnosti do konca 18. stoletja skupaj z egipčansko in antično umetnostjo. Muzejska zbirka umetnosti po letu 1800 pa bo začasno umaknjena v madžarsko Narodno galerijo.

Prvo začasno razstavo bodo odprli na dan odprtja muzeja. V Michelangelovi dvorani bo do 6. januarja na ogled razstava Leonardo & budimpeški konj in jezdec, s katero bodo obeležili 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija. To bo svet zaznamoval 2. maja prihodnje leto.