Svet 26.9.2018 5:30

Pred 130 leti se je rodil T. S. Eliot

Ljubljana, 26. septembra - Na današnji dan pred 130 leti se je v mestu St. Louis v ameriški zvezni državi Missouri rodil eden najpomembnejših literatov 20. stoletja Thomas Stearns Eliot. Uveljavil se je s pesnitvijo Ljubezenska pesem J. Alfreda Prufrocka, ki velja za eno največjih mojstrovin modernizma. Med večjimi deli sta še pesnitev Pusta dežela in drama Umor v katedrali.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

T. S. Eliot velja za najvplivnejšega anglo-ameriškega pesnika modernizma. Rodil se je v Missouriju, a se leta 1914 preselil v Veliko Britanijo, kjer je 4. januarja 1965 tudi umrl.

Bil je vodilni pesnik svojega časa, izrazit razumnik in humanist. Prepričan je bil, da sta družba in literatura soodvisni, da za dobro, kakovostno stanje družbe potrebujemo dobro in kakovostno literaturo, ki pa ne more biti omejena na majhne skupine ljudi, temveč je treba z njo zajeti čim širše bralstvo.

V svojih pesmih se je ukvarjal z versko-filozofskimi dilemami o času, večnosti in smislu človekovega bivanja. V angleškem pesništvu je Eliot, ki je na Harvardu in Sorboni študiral filozofijo, psihologijo, sanskrt in francosko književnost, uveljavil moderne, svobodnejše oblike verza in ritma ter abstraktni izraz.

Kot je zapisano na portalu anglistika.net, avtor v svojih pesmih s pomočjo različnih diskurzivnih in retoričnih postopkov, kot so npr. fragmentacija izkustva lirskega subjekta, poudarjanje odtujenosti sodobnega človeka ter z uvajanjem t. i. objektivnega korelativa vzpostaviti most med preteklo in sodobno kulturno esenco in eksistenco, ki upošteva temeljne humanistične vrednote.

Eliotovo pesnitev Pusta dežela (1922) mnogi označujejo za sploh največjo pesnitev 20. stoletja. V njej se ukvarja s krizo sodobne civilizacije in duhovnim opustošenjem tedanje družbe. Pokazal je tragiko družbene praznine, poudaril je nasprotje med modernim nihilizmom in med vero v višje vrednote življenja.

Leta 1948 je prejel Nobelovo nagrado za književnost "za izjemen, pionirski doprinos" k poeziji svojega časa. Ukvarjal se je tudi z literarno teorijo in kritiko ter pisal poetične drame.