Slovenija 26.9.2018 10:22

V Bežigrajski galeriji 2 spominska razstava Bogdana Borčića

Ljubljana, 26. septembra - V Bežigrajski galeriji 2 bodo drevi odprli spominsko razstavo Bogdana Borčića. Pod naslovom Od školjke do pike bo združila skoraj sto del: risbe, grafike, plošče za jedkanice, slike, asemblaže, objekte in skicirke enega osrednjih slovenskih slikarjev in grafikov.

Novo mesto. Pokojni slikar in grafik Bogdan Borčić (1926-2014). Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Pokojni slikar in grafik Bogdan Borčić (1926-2014).
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

V središču razstave so tudi školjke. Borčić je školjko kot enega pogostih elementov vključeval v svoja likovna dela že v 60. letih minulega stoletja. Leta 1970 je postala bistven element njegovega ustvarjanja in tako vse do leta 2014. Takrat je ustvaril svojo zadnjo monokromno (črno) sliko, ki je na celotni slikarski površini vključevala morske polže, razporejene v navidezno mrežo. Vključena naj bi bila v njegovo zadnjo sliko, naslikane z modro barvo.

Oblike morskih školjk in polžev so konec 70. let postopoma prehajale v različne geometrične oblike in piko. Ta je poleg izrazitih površin kmalu postala tudi edini element njegovih likovnih del. V grafikah so se pojavile monokromne, skoraj bele površine, ki obsegajo velik del grafičnega lista, je ob razstavi zapisal kustos Miloš Bašin. Postavitev bodo dopolnjevale fotografije iz umetnikovega ateljeja v Slovenj Gradcu.

Borčić se je rodil leta 1926 v Ljubljani, kjer je živel do leta 1980. Obiskoval je slikarsko šolo Mateja Sternena in risarsko šolo pri Francetu Goršetu. Leta 1944 je bil interniran v Dachau. Po drugi svetovni vojni je končal Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, diplomiral je leta 1950. Na isti akademiji je leta 1952 končal podiplomski študij slikarstva pri profesorju Gabrijelu Stupici. Izpopolnjeval se je na študijskih potovanjih po Evropi.

Na gimnaziji v Novem mestu je poučeval risanje in umetnostno zgodovino in pozneje deset let vodil likovni oddelek v Centru za estetsko vzgojo, pozneje Pionirski dom. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je poučeval na slikarskem in nato na grafičnem oddelku. Leta 1979 je predaval kot gostujoči profesor na grafičnem oddelku Likovne akademije v Monsu v Belgiji. Od leta 1980 je živel v Slovenj Gradcu, kjer je umrl leta 2014.

Svoje delo je predstavil na okoli 190 samostojnih razstavah ter sodeloval na številnih skupinskih v domovini in tujini. Za umetniško ustvarjanje je prejel več kot 50 nagrad in priznanj v Sloveniji in tujini.

Razstava v Bežigrajski galeriji 2 bo na ogled do 21. novembra.