Svet 27.9.2018 5:00

Na dunajskem tednu oblikovanja tudi slovenski projekt

Dunaj, 27. septembra - V avstrijski prestolnici bo od 28. septembra do 7. oktobra potekal 12. Dunajski teden oblikovanja (Vienna Design Week). Letošnja država v gosteh bo Poljska, ena največjih proizvajalk pohištva na svetu. Poudarek bo na virtualni in obogateni resničnosti. Na festivalu bo predstavljen tudi slovenski projekt Nanoturizem.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Očala Oculus Rift, naprava za virtualno resničnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Očala Oculus Rift, naprava za virtualno resničnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dunajski teden oblikovanja je največji oblikovalski festival v Avstriji s številnimi prizorišči po celotnem Dunaju. Festival, ki ga kurira Lilli Hollein, bo v sodelovanju z dunajskimi muzeji, podjetji in oblikovalci z vsega sveta ponudil več kot sto prireditev, razstav, vodstev, delavnic in zabav, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm-PR.

Projekt Nanoturizem bodo na festivalu predstavili v sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom Skica na Dunaju. Na razstavi, katere glavni kustos je Jakob Travnik, bodo predstavljeni prispevki oblikovalcev, arhitektov in institucij z vsega sveta, ki so se posvečali temi nanoturizma. Sam pojem se je razvil v Sloveniji pod mentorstvom arhitektov Aljoše Dekleve in Tine Gregorič v sklopu Bienala oblikovanja - BIO 50, ki ga pripravlja Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

Nanoturizem je nova skovanka, s katero označujemo kritiko okoljskih, družbenih in ekonomskih slabosti sodobnega turizma. Je krajevno specifična, participativna, lokalna, od spodaj navzgor usmerjena alternativa takemu turizmu. Je orodje za spodbujanje interakcije med sodelujočim in uporabnikom, piše na spletni strani MAO.

"S prisotnostjo na Dunajskem tednu oblikovanja 2018 želimo predstaviti holističen pregled nad tem, kaj pojem nanoturizem pravzaprav je ter kako se je razvijal in implementiral na različnih lokacijah po svetu med letoma 2014 in 2018. To priložnost vidim predvsem kot možnost, da se koncept nanoturizma predstavi mednarodni kulturni sceni na Dunaju ter da se skozi razstavo spodbudi nov diskurz o vlogi oblikovanja v našem vsakdanjiku in v turizmu nasploh," so Travnikove besede povzeli v sporočilu za javnost.