Slovenija 27.9.2018 9:28

Radijski simfoniki v novo sezono Kromatike z En Shaom kot dirigentom in skladateljem

Ljubljana, 27. septembra - Simfonični orkester RTV Slovenija bo nocoj vstopil v novo abonmajsko sezono Kromatike, ki bo ponudila devet koncertov v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Vodstvo prvega bo v rokah dolgoletnega šefa dirigenta En Shaa, ki se s tega mesta poslavlja. Kitajski maestro se bo ob tej priložnosti predstavil tudi v vlogi skladatelja. Koncert bo ob 19.30.

Nemčija, Berlin. Šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter gostujoči dirigent Kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra En Shao. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter gostujoči dirigent Kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra En Shao.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

En Shao je šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija od leta 2006, deluje pa tudi kot gostujoči dirigent Kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra. Po koncu šolanja na osrednjem glasbenem konservatoriju v Pekingu je študij nadaljeval na Kraljevem severnem glasbenem kolidžu v Angliji, kjer je dirigiral tudi Londonskemu simfoničnemu orkestru in Škotskemu simfoničnemu orkestru BBC. Sodeloval je tudi z orkestrom Musikkollegium iz Winterthurja, Simfoničnim orkestrom Čajkovskega, orkestrom Madžarskega radia ter s slovenskimi, beograjskimi, zagrebškimi in hongkonškimi filharmoniki.

V koncert bo vpeljala postromantična Pesem jeseni domačega skladatelja Antona Lajovca, sledila bo Serenada, ki jo je Leonard Bernstein napisal za violino in orkester po Platonovi razpravi Simpozij. Kot solist se bo orkestru pridružil mladi kitajski violinist Dan Zhu. Glasbenik koncertira na odrih ZDA, Evrope in Azije pod taktirko dirigentov, kot so Zubin Mehta, Christoph Eschenbach in Tan Dun, ter sodeluje s skladatelji, kot so Krzystof Penderecki, György Kurtag, Wolfgang Rihm in Gian-Carlo Menotti.

V drugem delu bo občinstvo slišalo Dve sliki Bele Bartoka, ob zaključku pa se bo En Shao predstavil še kot ustvarjalec s simfonično suito Vtisi o Hanih.

Prispevek En Shaa k dvigu kakovosti orkestra je neprecenljiv, je v abonmajski knjižici izpostavila v. d. vodje Glasbene produkcije in umetniški vodja orkestra Maja Kojc in dodala: "S pristnim in globoko občutenim odnosom do glasbe, s strokovnostjo in izjemno življenjsko modrostjo nas je močno zaznamoval. Ob tem je s svojo skorajda neverjetno skromnostjo in plemenito človečnostjo, s spoštovanjem do glasbenikov in občinstva resnično prestavil meje tudi v medčloveških odnosih."

V nadaljevanju sezone bodo simfoniki odigrali še osem koncertov ter bodo po napovedih umetniške vodje okrepili sodelovanje z bolgarskim dirigentom Rossenom Milanovom, ki ga je občinstvo že lahko spoznalo v preteklih sezonah.