Slovenija 27.9.2018 9:06

Začelo se je 23. srečanje Oko besede

Murska Sobota, 27. septembra - V Murski Soboti se je s seminarjem Bralna kultura mladih - slovenska kulturna dediščina začelo tridnevno tradicionalno 23. srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede. Opoldne bodo podelili nagrado večernica za najboljše slovensko mladinsko literarno delo minulega leta Anji Štefan, popoldne pa bo okrogla miza Avtor in avtorske pravice.

Ljubljana. Pisateljica Anja Štefan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica Anja Štefan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Uvodni seminar, ki ga organizira Društvo Bralna značka - ZPMS, se navezuje na evropsko leto kulturne dediščine, predavatelji pa pisanje, branje, pripovedovanje in knjige predstavljajo iz zornega kota kulturne dediščino ter opozarjajo na knjige o kulturni dediščini.

Slovesnost s podelitvijo večernice se bo začela opoldne. Anja Štefan bo 22. večernico prejela za pesniško knjigo za otroke Drobtine iz mišje doline. Kot piše v utemeljitvi, se izvrstna pesniška zbirka Drobtine iz mišje doline, ena najboljših sodobnih knjig poezije za otroke, osredotoča na življenje mišk kot pesemskih junakov: ti so drobni, a v svoji ustvarjalnosti v resnici veliki - zazrti so v lepoto sveta, igro besed, a tudi v manj prijetne resnice sodobnega časa, zato je zbirka izjemno aktualna.

Žirija, ki ji je predsedoval Igor Saksida, je letos pregledala okoli 280 mladinskih knjig z letnico 2017. Za večernico so bile nominirane še Groznovilca in divja zima pisateljice Jane Bauer, Ponikalnice pesnika Miroslava Košute, Gospa s klobukom avtorice Maše Ogrizek ter Tombola ali življenje pisateljice Suzane Tratnik.

Anji Štefan bo nagrado predstavnik časnika Večer, ki je pokrovitelj nagrade, podelil v Gledališču Park. Uvodoma si bodo udeleženci ogledali predstavo Gladke nitke iz besed, ki so jo pripravili dijaki umetniške gimnazije dramsko-gledališke smeri Gimnazije Nova Gorica.

Strokovnjaki za avtorsko pravo iz kolektivnih organizacij, ki zastopajo avtorje pri uveljavljanju njihovih avtorskih pravic, bodo v salonu Murska republika predstavili svojo dejavnost, avtorske pravice, ki izhajajo iz njihovega ustvarjanja, in mehanizme, s katerimi kolektivne organizacije njihove pravice zastopajo in varujejo.

Na popoldanski literarni delavnici Mlade oči v soboški knjižnici bodo udeleženci pridobili osnovne informacije o možnostih literarnega usposabljanja in objavljanja ter se poučili o temeljnih veščinah literarnega ustvarjanja in literarne kritike.

Današnji dan bodo udeleženci sklenili z literarno-glasbenim večerom, v petek dopoldne pa bodo pisatelji obiskali šole v Murski Soboti, Bakovcih, Beltincih, Dokležovju, Ljutomeru, Rakičanu, Šalovcih in Veliki Polani.

V petek dopoldne bosta v knjižnici na ogled razstavi Večernična literarna bera 2017 in Miško Kranjec - 110. obletnica rojstva, popoldne pa bo v restavraciji hotela Zvezda simpozij Tujstvo in tujost v mladinski književnosti.

V okviru vseevropske prireditve Noč raziskovalcev se bodo udeleženci srečanja Oko besede pridružili predstavnikom Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki v Prekmurju izvajajo projekt Prekmurščina, prekmurska kultura in Prekmurci med slovensko in slovaško preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, ter si ogledali prekmurski igrano-dokumentarni film Štefana Kardoša in Jožeta Glažarja Pout.

Zvečer bo v hotelu Zvezda glasbeno-pesniški večer Del tuha/Romski pozdrav, v soboto pa se bodo udeleženci podali na literarno popotovanje v vzhodne Slovenske gorice. Po ogledu izbranih prleških znamenitosti v duhu doživljajsko-kulturnega turizma se bodo ustavili v vasici Kog, kjer bo v kulturnem domu ob 10.30 literarna matineja, na kateri se bodo pisatelji prestavili otrokom in odraslim.