Na hitro prelistano 29.9.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. septembra - Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo Denisa Poniža Sedem esejev za sedemdeset let, založba Učila knjigo esejev Richrda Dawkinsa z naslovom Znanost v duši. Pri založbi Miš je izšel mladinski roman Kate McCaffrey Tista noč, Mladinska knjiga pa je izdala knjigo Veronike Podgoršek Ljubezen po ljubezni.

Ljubljana. Knjiga Richarda Dawkinsa z naslovom Znanost v duši. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Richarda Dawkinsa z naslovom Znanost v duši.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Denisa Poniža z naslovom Sedem esejev za sedemdeset let. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Denisa Poniža z naslovom Sedem esejev za sedemdeset let.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga psihoterapevtke Veronike Podgoršek z naslovom Ljubezen po ljubezni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga psihoterapevtke Veronike Podgoršek z naslovom Ljubezen po ljubezni.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kate McCaffrey z naslovom Tista noč. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kate McCaffrey z naslovom Tista noč.
Foto: STA

SEDEMDESET ESEJEV ZA SEDEMDESET LET - SPOMINI NA PRETEKLOST IN IZROČILO PRIHODNJIM RODOVOM

Denis Poniž se v esejih sprehodi skozi posamezna desetletja svojega življenja. Slikovito oriše povojno Ljubljano, kot jo je spoznaval v letih svojega odraščanja, vzdušje življenja v meščanski družini ter leta svojega popotovanja po svetu literature v različnih zgodovinskih konstelacijah. Že od mladosti usodno zapisan literarnemu snovanju v svojih spominih obuja skoraj pretekli svet, pred bralcem zaživijo nekatere ključne osebnosti kulturniškega življenja znotraj in onkraj meja nekdanje države. Ob branju začuti utrip in zadušljivost življenja pod takimi in drugačnimi diktaturami. Kot vselej avtor tudi v teh svojih zapisih ostaja argumentirano kritičen, ne trudi se biti všečen, pač pa dialoški in pošten - najprej do sebe in do časa, v katerem mu je dano živeti, so zapisali pri založbi.

Denis Poniž (1948) je končal študij primerjalne književnosti in literarne teorije. Leta 1986 je postal docent na mariborski Pedagoški fakulteti, bil je tudi izredni in pozneje redni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Kot gostujoči profesor je predaval na več evropskih univerzah in sodeloval v raziskovalnih skupinah. Uredil je več knjig poezije slovenskih pesnikov in pesnic. Kot dramaturg je deloval v slovenskih poklicnih in ljubiteljskih gledališčih.

ZNANOST V DUŠI - NAVDUŠUJOČ IN STRASTEN PRIKAZ MOČI ZNANOSTI

Richard Dawkins, avtor uspešnic Sebični gen in Bog kot zabloda, velja za enega največjih umov sodobnega časa in človeka, ki zna znanost približati in prikupiti najširšemu krogu ljudi. V pričujoči antologiji je zbranih več kot 40 sestavkov, ki jih je napisal ob različnih priložnosti in ki kažejo njegovo kalejdoskopsko zanimanje za najrazličnejša področja znanstvenega udejstvovanja.

Eseji, novinarski prispevki, predavanja in pisma so navdušujoč in strasten prikaz moči znanost ter fascinantnosti njenih odkritij, hkrati pa pričajo o nujnosti znanstvenega udejstvovanja za družbo in o pomembnosti znanstvenega pristopa k razmišljanju - še posebej v današnjih časih "post-resnične" družbe, ko se veliko ljudi sprašuje, kaj je sploh res, so zapisali pri založbi.

Vsi eseji so opremljeni s spremno besedo in avtorjevim komentarjem, tematika pa sega vse od evolucije in darvinističnega naravnega izbora do vloge znanstvenika kot preroka. Dawkins se dotakne tudi možnosti življenja na drugih svetovih in obdela vprašanje, ali je tudi znanost vera, predvsem pa se posveča lepoti, krutosti in posebnosti življenja na Zemlji. Prevod podpisuje Samo Kuščer.

TISTA NOČ - KNJIGA O POSLEDICAH NEPREMIŠLJENIH OBJAV GOLIH FOTOGRAFIJ NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

Knjiga prinaša prvoosebno pripoved dekleta, ki ji pri petnajstih ena sama noč spremeni življenje in ki se trudi, da bi popravilo svoja dejanja. Napisana je v obliki blogov in prikazuje, kako lahko na mladost vplivajo objave golih fotografij na družbenih omrežjih ter kakšne so posledice tovrstnih nepremišljenih dejanj. Zgodba gre še globlje, oriše psihične zlorabe, ki se jih niti ne zavedamo, a imajo kljub temu daljnosežne posledice, so zapisali pri založbi.

Jasmine ima vse: lep videz, premožne starše, dobre ocene in prijatelje. A ko domača zabava uide izpod nadzora odkrije, kaj vse se lahko zgodi, če se napake, ki jih storimo, izmuznejo na splet, so še zapisali. Knjigo je prevedla Nataša Grom.

Knjiga je prejela nagrado Združenja družinskih terapevtov Avstralije 2017 za mladinsko književnost. Avtorico Kate McCaffrey slovenski bralci že poznajo po crossover romanu Uničimo jo!.
        
LJUBEZEN PO LJUBEZNI - O RAZHAJANJU, PRAVNIH POSTOPKIH, OTROCIH, SOSTARŠEVSTVU IN ODNOSU V KONČANEM IN NOVEM PARTNERSTVU

Knjiga Ljubezen po ljubezni priznane psihoterapevtke Veronike Podgoršek je priročnik, ki obravnava vse vidike partnerskega razhajanja, od odločitve za razhod pa do novega čustvenega povezovanja, ko je razveza že za nami. Pri založbi izpostavljajo njen celostni, praktični, poljuden in obenem na izkušnjah utemeljen pristop.

Veronika Podgoršek je terapevtka, specializirana za partnersko in družinsko terapijo, pa tudi kolumnistka, predavateljica in pogosta gostja v medijih ter na specializiranih kongresih in seminarjih. To je njena četrta knjiga.