Slovenija 29.9.2018 9:00

V ptujski galeriji odprtje razstave Jerneja Forbicija

Ptuj, 29. septembra - V ptujski mestni galeriji bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Jerneja Forbicija, sicer tudi umetniškega vodje uveljavljenega ptujskega festivala Art Stays. Razstavo je naslovil Dobrodošli na zadnji predstavi - Prekleta lakota za zlatom, v osrednji ptujski galeriji bo na ogled do 17. novembra.

Ptuj. Ptujska mestna galerija. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Ptuj.
Ptujska mestna galerija.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Razstava predstavlja in dopolnjuje niz projektov zadnjih dveh let, ki se ukvarjajo predvsem z vzroki in posledicami globalnega segrevanja. Forbici je na ogled postavil slike, kipe in fotografije, prav posebno mesto na razstavi pa pripada veliki instalaciji Herbarium - Auri Sacra Fames, predstavljeni tudi na januarski razstavi v Galeriji Punto Sull'Arte v italijanskem Vareseju.

Forbicijeva dela, ki je diplomski in podiplomski študij zaključil na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, so bila doslej predstavljena na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po Evropi ter v ZDA, Kanadi, Argentini in na Kitajskem.

Umetnik je bil med drugim povabljen k sodelovanju na bienalih, kot so Hicetnunc v Pordenoneju, Mednarodni bienale sodobne umetnosti v Pragi, dvakrat je bil tudi del projektov Beneškega bienala. Sodeluje z različnimi galerijami v Italiji, Avstriji in Franciji.