Slovenija 28.9.2018 9:36

V Ljubljani drugi festival o topografijah zvoka

Ljubljana, 28. septembra - V Galeriji ŠKUC, Cankarjevem domu in na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars se bodo od danes do 4. oktobra zvrstili zvočni performansi in instalacije, predavanja in diskusije ter projekcija dokumentarnega filma. Vse to bo povezala druga izdaja festivala Topografije zvoka, katerega namen je zajeti zvok v vseh njegovih pojavnih oblikah.

Kot je za STA povedala umetniška vodja Nina Dragičević, se letošnji festival ukvarja s procesom postajanja zvoka samega, torej zvoka kot subjekta. Gostujoče umetnice se bodo po njenih besedah veliko ukvarjale z glasom. Že na nocojšnjem odprtju v Galeriji Škuc se bo temu posvetila Irena Tomažin Zagoričnik, ki se bo po lanskem performansu Mes(t)o glasu spustila še globlje - "v skelet, v kost, v resonirajočo votlost, v kost glasu".

Na sporedu festivala so tudi radijske igre tako za otroke kot odrasle, nekaj predavanj in projekcija dokumentarnega filma o Delii Derbyshire Delijina metoda kanadske režiserke Kare Blake. Na predavanjih bo govora o simboliki glasu ter o učinkih različnih zvokov na posameznika; o prvem bo spregovorila anglistka in latinistka Nada Grošelj.

V soboto se bodo na festivalu pogovarjali s pionirko radijske umetnosti Rosando Sajko, ki je v tem prostoru ustvarjala vsaj 50 let, gostili bodo tudi pionirko elektroakustične glasbe v svetovnem merilu - francosko umetnico Eliane Radigue, katere zvočno instalacijo Transamorem Transmortem iz leta 1973 bodo postavili v Cankarjevem domu.

Intermedijska umetnica Robertina Šebjanič bo predstavila svoje najnovejše delo Črne kaplje (Ligofilija), spoznati pa bo mogoče tudi domačo skladateljico Lariso Vrhunc. Na pogovoru z njo bo pianistka Nina Prešiček izvedla eno izmed njenih del, je mogoče razbrati s festivalskega programa.

Kot je še povedala umetniška vodja, je ključni namen festivala izpostaviti najbolj zanimive avtorice v Sloveniji in tudi v mednarodnem prostoru, vendar ne samo skozi koncerte in performanse, temveč skozi razpravo. "Skratka odpirati različne teme na področju glasbe in zvočnih umetnosti ter se o teh stvareh pogovarjati, čisto z muzikoloških, filozofskih, socioloških vidikov in na ta način naslavljati naše načine poslušanja in tudi dojemanja sveta," je pojasnila Nina Dragičević.